x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Lobby pentru eco

de Florina Zainescu    |    08 Iul 2008   •   00:00
Lobby pentru eco

UE ● Agricultorii bio vor să refacă Politica Agricolă Comună
Producătorii bio din mai multe ţări UE încearcă să pună bazele unei federaţii europene care să aibă forţa să influenţeze Politica Agricolă Comună.



UE ● Agricultorii bio vor să refacă Politica Agricolă Comună
Producătorii bio din mai multe ţări UE încearcă să pună bazele unei federaţii europene care să aibă forţa să influenţeze Politica Agricolă Comună.

Agricultorii eco europeni nu sînt mulţumiţi de noul proiect de reformă a Politicii Agricole Comune (PAC) – prezentat în urmă cu cîteva săptămîni –, pentru că "aproape ignoră" cea mai sustenabilă metodă de producţie agricolă, cea eco, şi nu asigură suficiente fonduri pentru aceasta. Motiv pentru care bio-producătorii din Franţa, Germania, Belgia, Olanda, Luxemburg, Austria, Spania, Portugalia, Danemarca, Finlanda, Italia, Polonia şi Bulgaria s-au reunit săptămîna trecută la Lille în încercarea de a-şi coordona acţiunile, astfel încît să-şi impună punctul de vedere în reforma PAC pentru 2009-2013.

Din păcate, "organizaţia producătorilor europeni este o problemă care nu a găsit un răspuns", a declarat Francois Thiery, reprezentantul Federaţiei Naţionale de Agricultură Biologică din Franţa, citat de presa franceză. El a adăugat că producătorii bio, singuri, nu vor putea să influenţeze PAC. Şi nevoia de uniune este cu atît mai mare, cu cît în unele ţări, precum Grecia, eco-agricultorii nu sînt nici măcar constituiţi într-o asociaţie, în Germania sînt reprezentaţi de structuri interprofesionale care apără interesele întregii filiere – transportatori, distribuitori, comercianţi –, iar în alte ţări sînt împrăştiaţi în diverse federaţii în care predomină agricultorii convenţionali.   

REVENDICĂRI. Dacă nu au reuşit încă să facă o federaţie europeană, agricultorii bio au revendicări comune în ceea ce priveşte reforma PAC. Toţi refuză propunerea Comisiei Europene de a opri ajutoarele financiare cele mai modeste şi cer creşterea părţii garantate a subvenţiilor acordate agriculturii bio şi să se ţină cont de "beneficiile de mediu" în alocarea subvenţiilor.

×
Subiecte în articol: bio