x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Mainile tradeaza varsta

Mainile tradeaza varsta

31 Mar 2006   •   00:00

Ne ascundem varsta cu creme antirid dintre cele mai scumpe sau cu un strat de fond de ten si pudra, dar uitam ca, dupa fata, al doilea loc in care se uita un interlocutor sunt mainile. Si cum pe ele nu le putem masca prin aplicarea fardurilor, ne tradeaza imediat varsta. Pielea, porii si vascularizatia de pe partea exterioara a mainii se modifica spre batranete, dar fenomenul se intampla deseori si inainte de vreme. Maini imbatranite au indeosebi femeile care folosesc detergenti sau substante toxice care degradeaza pielea, o usuca si favorizeaza aparitia ridurilor. De obicei, primele riduri apar in jurul articulatiei mainii, ca niste bratari. Razele de soare accelereaza si ele imbatranirea prematura a mainilor. Si porii dau un aspect imbatranit. Ei pot fi mai dilatati, la fel ca si cei de pe fata, mai ales in sezonul de vara. Un fenomen normal care insoteste procesul de imbatranire este aparitia pe maini a unor pete cafenii, pentru care nu exista tratament. Chiar si unghiile pot da un aspect imbatranit mainilor noastre. Unghiile galbene si prezenta ridurilor pe suprafata cornoasa dau un aspect neplacut.

Tratamente speciale


Pe langa cremele folosite in mod curent, mainile au nevoie si de tratamente speciale, periodice. Dr. Cristina Balanescu, medic primar medicina generala, cu competenta in terapii complementare, de la Centrul de Sanatate Clar Med, recomanda baile cu galbenele, trei-frati-patati sau brusture, care imbunatatesc circulatia la nivelul epidermei si curata in profunzime. Se prepara un decoct cu o lingura de planta (nu neaparat amestec) la 200 ml de apa, se fierbe opt minute, se strecoara si se raceste. Decoctul se pune intr-un vas in care se introduc mainile.

Periodic, mainile au nevoie si de masti. Unul dintre cele mai bune ingrediente este mierea, de orice fel. Ea contine multe minerale care hranesc pielea. Se poate folosi ca atare, aplicata direct pe maini sau impreuna cu alte produse. Pentru pielea imbatranita, dr. Cristina Balanescu recomanda un amestec dintr-o lingurita cu miere cu cate o lingurita cu suc de struguri si branza de vaci. Folosindu-ne de produse care ne stau la indemana, se poate face si o combinatie din lamaie, miere si cartof fiert. Se amesteca o lingurita cu lamaie cu una cu miere, impreuna cu un cartof fiert, de dimensiunea unui ou. Mastile se prepara intr-un vas de sticla si se amesteca cu o lingura de lemn, pana la omogenizare.

MASTI. Putem prelungi tineretea mainilor, daca le ferim de detergenti si alte substante toxice. De asemenea, este foarte important sa folosim periodic masti de intretinere inainte ca ridurile sa apara. Pentru a preintampina imbatranirea mainilor, dr. Cristina Balanescu recomanda sucul de lamaie, branza de vaci, mierea (cate o lingurita din fiecare) si morcov ras. Se poate folosi si un mar fiert in lapte cat sa fie acoperit si cate o lingurita de suc de struguri, branza de vaci si miere.

×
Subiecte în articol: terapii complementare