x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Memorie de elefant cu ginseng

Memorie de elefant cu ginseng

03 Mai 2006   •   00:00

Materii grele, carti groase, informatii prea multe. Examene. O zi da. Una ba. In sesiune, tinerii sunt nevoiti sa asimileze o cantitate mare de informatie intr-un timp foarte scurt. Memoria le mai joaca insa feste din cand in cand. De aceea, in perioada examenelor, in care efortul intelectual este la cote maxime, este recomandat ca tinerii sa apeleze la terapii complementare: ceaiuri, tincturi, preparate din plante.

Ceaiul verde si ceaiul negru

"Ginsengul imbunatateste capacitatea de memorare si puterea de concentrare", arata dr. Constantin Sararu, medic primar, competenta homeopatie, presedintele Ligii de Homeopatie Clasica. Ginsengul sub forma de capsule se administreaza in functie de gramajul inscriptionat pe cutie. Se administreaza o capsula de trei ori pe zi sau doua capsule de doua-trei ori pe zi. Sub forma de tinctura, adultii vor lua 30 de picaturi de trei ori pe zi, iar copiii, 10-15, de trei ori pe zi. Tinctura se prepara astfel: se pune planta in alcool de 70 de grade timp de 14 zile, dupa care se strecoara. La 100 ml de alcool se adauga 20 g de planta. Infuzia din ginseng poate inlocui cu succes cafeaua, evitandu-se astfel efectele adverse. La o cana cu apa se adauga o lingurita de planta. Studii realizate de diverse echipe de cercetatori demonstreaza ca lecitina este cel mai bun aliat al tinerilor care au o activitate intelectuala intensa. Lecitina se poate asimila din alimente precum: uleiul de soia, galbenusul de ou sau se poate administra sub forma de capsule care se gasesc in farmacii. Copiilor li se da cate o tableta cu lecitina de doua ori pe zi, dupa mese, iar adultii pot lua cate doua tablete, de trei ori pe zi. In sesiune, medicul specialist recomanda plantele care stimuleaza sistemul nervos si amelioreaza circulatia cerebrala: obligeana, ceaiul verde sau negru. Substantele din ceaiul verde si negru – cafeina, teobromina si teofilina – ne ajuta sa ne concentram si sa inlaturam oboseala.

POLEN. Produsele apicole, in special polenul si laptisorul de matca, au efecte benefice asupra celulelor nervoase. Laptisorul de matca este recomandat in special adultilor – 300-500 mg/zi, dar poate fi util si pentru copii in cantitati mai mici – 100-150 mg/zi. Laptisorul de matca se combina cu polen si se face o cura care trebuie sa inceapa cu o luna inainte de sesiune.

AROMATERAPIE. Pentru a inlocui consumul excesiv de cafea, o practica obisnuita in sesiune, putem folosi uleiurile aromatice. Dr. Constantin Sararu recomanda uleiurile pe baza de menta pentru efectul lor racoritor si capacitatea de a ne mari atentia. Acelasi efect il au aromele de lamaie si de cafea.

×
Subiecte în articol: terapii complementare