x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Mentă pentru dinţi sănătoşi

Mentă pentru dinţi sănătoşi

de Georgeta Licsandru    |    21 Oct 2008   •   00:00

Câteva frunze proaspete de mentă sau de salvie mestecate zilnic albesc dinţii, previn şi tratează afecţiunile gingivale.

Frunzele de mentă conţin aproximativ 2,5% ulei volatil (mentol), care le conferă proprietăţi antiseptice şi antibacteriene. Pentru tratarea gingivitelor, a abceselor, specialiştii recomandă infuzia cu frunze de mentă. Aceasta se pregăteşte dintr-o linguriţă de frunze la 200 ml apă fierbinte, se face gargară cu infuzia călduţă de câteva ori pe zi. În cazul nevralgiilor dentare ne ajută inhalaţiile cu ulei volatil de mentă, deoarece are acţiune analgezică. De asemenea, uleiul volatil de mentă se numără printre ingredientele pastelor pentru prevenirea cariilor, ale soluţiilor stomatologice care grăbesc cicatrizarea după extracţiile dentare. “Uleiul volatil de mentă este un produs foarte concentrat, o doză mică având un efect foarte puternic. Are proprietăţi antiseptice, antiinflamatorii, antialgice”, precizează dr Cristina Pavel, medic specialist medicină de familie cu competenţă în apifitoterapie şi homeopatie.

 

Salvie

Alături de mentă poate fi folosită salvia. Gargara cu infuzie din frunze de salvie reduce inflamaţiile mucoasei bucale şi opreşte sângerarea gingiilor. Frunzele de salvie au proprietăţi dezinfectante, antiinflamatorii, astringente, hemostatice, calmante. Infuzia se pregăteşte din două linguriţe de plantă uscată la 100 ml apă fierbinte, se lasă la infuzat 10 minute, apoi se face gargară de câteva ori pe zi. Dr Cristina Pavel ne atrage atenţia să nu folosim timp îndelungat salvia, deoarece, în doze mari, ea poate irita mucoasa bucală şi deveni chiar toxică.

INFUZIE. Pentru tratarea inflamaţiilor mucoasei bucale putem face o infuzie dintr-un amestec de plante cu proprietăţi antiseptice şi astringente: brusture, cimbru, cimbrişor, gălbenele, coada-şoricelului, sulfină, muşeţel. Pe lângă efectul antiseptic, infuzia stimulează cicatrizarea mai rapidă a rănilor din cavitatea bucală.

×
Subiecte în articol: menta terapii complementare