x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Merg pe iarba si ma relaxez

Merg pe iarba si ma relaxez

04 Apr 2006   •   00:00

Mai ales vara, cand apare fenomenul de vasodilatatie din cauza caldurii, pentru multe persoane este un adevarat chin sa stea mult timp in picioare sau imobilizate pe scaun. Picioarele se umfla, devin dureroase si de cele mai multe ori aceste persoane si-ar arunca sandalele, pantofii, pentru a merge desculte. In vacanta, chiar este recomandat sa ne luam incaltamintea intr-o mana si sa mergem in picioarele goale pe iarba, pe nisip. "Atunci cand mergem pe o suprafata denivelata, efortul pe care il depune piciorul pentru a strabate aceasta zona este mult mai mare. Comparativ cu mersul pe o suprafata plana, mersul pe iarba, pe nisip antreneaza la maximum toti muschii membrului inferior. Cu cat vom alterna mai des mersul pe nisip, pe iarba, cu atat vom dobandi o mai buna stabilitate, o mai buna tonifiere a muschilor membrelor inferioare", spune Sandu Guinea, asistent balneo-fizioterapie. Mersul cu picioarele goale prin iarba, prin roua diminetii, induce o stare de calm, deoarece activeaza sistemul nervos parasimpatic, parte a sistemului nervos vegetativ, care incetineste bataile inimii si accelereaza miscarile tubului digestiv.

La mare, pe nisip

Comparativ cu mersul pe iarba, cel pe nisip este si mai antrenant, deoarece efortul depus este si mai mare. El poate fi recomandat chiar de medic, in asociere cu gimnastica speciala, pentru corectarea unor deficiente ale boltei plantare (cum ar fi platfusul in stadiu incipient), spune asistentul Sandu Guinea. Se realizeaza si un masaj usor la nivelul talpii, care are ca rezultat o mai buna circulatie sangvina. De asemenea, mersul cu picioarele goale pe nisip este un bun antrenament estezic: antrenare a simturilor, astfel incat la nivelul talpii sa existe aceeasi sensibilitate ca si in palme.

Blocajul energiilor

Medicina traditionala chineza ne invata ca de-a lungul corpului nostru circula o serie de energii. Dintre toate punctele energetice ale corpului, sase sunt foarte importante: trei superioare si trei inferioare. Dintre cele trei puncte inferioare, doua se gasesc pe talpa. Mersul pe suprafete denivelate ajuta la stimularea acestor puncte si deci la echilibrarea energiilor corpului. Problemele de sanatate apar, conform maestrilor chinezi, ca urmare a blocajelor acestor energii. De aceea, pentru a preveni intarirea pielii de pe talpa, care conduce la o ingreunare a stimularii punctelor reflexogene, este indicat sa mergem cat mai des cu picioarele goale. 10-15 minute zilnic, dupa cum recomanda specialistul.

OPINIE. Medicina traditionala chineza sustine ca mobilitatea intelectului este direct proportionala cu mobilitatea talpii si a degetelor. Asistentul Sandu Guinea este de parere ca punctele reflexogene de pe talpa, corespunzatoare organelor interne, pot fi stimulate mult mai usor, atunci cand mergem descult. Prin actiunea asupra unor puncte speciale din talpa, in timpul mersului pe iarba sau nisip, are loc si stimularea intelectuala.
×
Subiecte în articol: nisip iarbă mersul terapii complementare