x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Morcovul sălbatic întinereşte ţesuturile

Morcovul sălbatic întinereşte ţesuturile

de Gina Matei    |    07 Iul 2009   •   00:00
Morcovul sălbatic întinereşte ţesuturile
Sursa foto: iSTOCKFOTO/

Conţinutul bogat de caroten, sodiu, potasiu, fier, vitaminele A, B şi C conferă morcovului sălbatic proprietăţi depurative, tonice, reminerali­zante şi diuretice. Este recomandat pentru tratarea afecţiunilor gastrice.



Calmează arsurile solare
Prin conţinutul ridicat de vitamine, morcovul sălbatic asigură întinerirea ţesuturilor pielii, grăbeşte cicatrizarea rănilor.

"Prin aplicarea locală de cataplasme, arsurile vor fi calmate. De asemenea, cataplasmele sunt indicate şi în caz de eczeme, afte, stomatite, gingivite", precizează Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare de la Centrul de Sănătate Clar Med.

Vitamina A asigură hrana de care pielea are nevoie pentru a-şi menţine sănătatea. Pentru aceasta, este nevoie de un morcov, cu tot cu coajă, dar bine spălat, care trebuie dat prin răzătoare. Se aplică pe întreaga faţă şi se ţine timp de un sfert de oră, după care se clăteşte cu apă minerală. Veţi asigura astfel pielii un aspect sănătos şi odihnit.

În cazul afecţiunilor bucale (afte, stomatite, gingivite), se face gargară pe bază de morcov sălbatic.

Sucul din morcovul sălbatic are şi proprietatea de a creşte globulele roşii. Dar este foarte apreciat şi pentru acţiunea sa benefică asupra intestinelor (acţiune laxativă), precum şi pentru fluidizarea bilei şi tonifierea ficatului.

Doctorul Cristina Bălănescu menţionează că sucul din morcov sălbatic are şi efect antianemic, dar şi în cazul rahitismului şi al deminera­lizării.

Este morcovul sălbatic recomandat tuturor? Da, cu excepţia bebeluşilor. Morcovul sălbatic însuşi nu conţine elemente nocive, dar este adesea bogat în nitraţi ce provin din îngrăşăminte. Tocmai, de aceea, morcovul sălbatic pasat nu este recomandat copiilor mici.

MASAJ. Uleiul de morcov sălba­tic este folosit cu succes ca ulei de masaj. Acesta este benefic pentru ameliorarea durerilor reuma­tice. De asemenea, prin acest masaj, pielea se tonifică, iar substanţele nutritive din ulei hrănesc pielea şi ţesuturile de sub piele.

×
Subiecte în articol: salbatic morcovul terapii complementare