Măsura a fost propusă de specialiştii alarmaţi de înmulţirea bolilor legate de sedentarismul care a devenit un fel de-a fi în ziua de astăzi, când ai totul la dispoziţie, iar tehnologia performantă ne ispiteşte şi aproape că nu ne mai lasă să mişcăm un deget.
Cercetătorii americani au tras semnalul de alarmă asupra pericolelor sedentarismului printr-o serie de materiale publicate în British Journal of Sports Medicine. Lipsa activităţii fizice stă la baza apariţiei multor boli grele, cum sunt cele cardiovasculare, obezitatea şi diabetul.
Specialiştii de la Universitatea East Carolina s-au gândit la o formă de muncă sedentară, de birou, “mai activă”. Ei testează acum un fel de minibiciclete portabile – dispozitive cu pedale, cum e stepper-ul, de pildă - ce pot fi aduse la birou şi folosite chiar şi în timp ce stai pe scaun şi lucrezi.
Pentru început, au ales un grup de 18 angajaţi care îşi petrec ziua de lucru exclusiv la birou. Au observat că, în medie, fiecare angajat a folosit dispozitivul 12 zile din 20, pedalând câte 23 de minute. Au mai observat că, folosind regulat aparatul, starea fizică a angajaţilor s-a mai îmbunătăţit şi, de asemenea, s-a redus absenteismul. Angajaţii erau mult mai relaxaţi şi mai vioi după programul de lucru şi mai performanţi în activitatea lor zilnică, manifestând entuziasm şi satisfacţie.
Totuşi, specialiştii caută şi alte motivaţii ce i-ar putea lega mai mult pe angajaţii statici de acest nou sport, observând că după vreo lună, interesul pentru pedelat mai scade. Cu toate acestea, merită încercat. Măcar să ai la dispoziţie o astfel de minibicicletă Nu se ştie când ai nevoie de puţină dezmorţire în timp ce stai pe scaun, la birou.