x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Muşeţelul previne complicaţiile diabetului

Muşeţelul previne complicaţiile diabetului

de Steluta Indrei    |    18 Noi 2008   •   00:00

Recunoscut pentru proprietăţile antibacteriene, cicatrizante şi calmante, ceaiul de muşeţel are un nou beneficiu: ţine sub control diabetul. Ceaiul de muşeţel contribuie la prevenirea complicaţiilor diabetului de tip 2, susţine un studiu realizat de o echipă de cercetători britanici şi japonezi.



Ei au analizat efectele extractului din muşeţel asupra glicemiei – principalul semn al diabetului. Or, se ştie că nivelul crescut al glicemiei (hiperglicemia) duce la apariţia unor complicaţii precum tulburările de vedere, distrugerea celulelor nervoase, disfuncţia rinichilor.


Studiu

Cercetătorii de la Universitatea Toyama au descoperit că extractul din muşeţel blochează activitatea unei enzime care favorizează creşterea glicemiei. Deocamdată, studiul coordonat de Atsushi Kato a fost făcut pe şoareci care aveau un nivel crescut al glicemiei. Aceştia au fost hrăniţi cu extract din muşeţel, iar după trei săptămâni cercetătorii au constatat că le-a scăzut glicemia cu 25%. Explicaţia: extractul din muşeţel a redus activitatea unei enzime de la nivelul ficatului, care este implicată în creşterea glicemiei.
Descoperirea este primul pas spre dezvoltarea unui nou medicament pentru diabetul de tip 2, boală care atinge proporţiile unei epidemii. Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că, în prezent, 170 de milioane de oameni suferă de diabet în întreaga lume. În ţara noastră, datele recente obţinute în cadrul Programului Naţional de Evaluare a Sănătăţii au scos la iveală că peste 3 milioane de români prezintă riscul îmbolnăvirii de diabet, în timp ce peste 600.000 de români sunt diagnosticaţi cu diabet.
Autorii studiului vor testa efectele extractului din muşeţel asupra pacienţilor cu diabet, fiind convinşi că vor pune la punct un medicament care să conţină această plantă medicinală. Până atunci, ei recomandă diabeticilor să bea câte o ceaşcă de ceai de muşeţel în fiecare zi.

TRATAREA RĂNILOR. În compoziţia chimică a florilor de muşeţel se găsesc numeroase substanţe cu proprietăţi terapeutice: uleiuri volatile, principii amare, flavonoide, fitosteroli, betacaroten, vitaminele B, explică dr Larisa Ionescu-Călineşti, medic specialist medicină internă, cu competenţă în apifitoterapie. Ea spune că sunt necesare şi alte studii pentru a confirma efectele antidiabetice ale muşeţelului, dar cu siguranţă diabeticii pot utiliza ceaiul de muşeţel în uz extern pentru tratarea rănilor.

×
Subiecte în articol: musetel terapii complementare