TERAPII COMPLEMENTARE
Traditia spune ca un pahar cu must din strugure cu boaba aurie, dimineata, la pranz si seara, cam vreo doua saptamani zilnic, face mai mult decat cele mai scumpe si vestite creme de intinerire a pielii.
Domnitele stiau si nu lasau sa treaca toamna fara a-si lua portia de tinerete din bobul de strugure. Dar se pare ca nu intotdeauna reteta isi facea efectul. De aceea domnitele se fereau sa se afle ca respecta aceasta traditie. Pentru ca de s-ar fi stiut si totusi tineretea lor ar fi palit, lumea s-ar fi intrebat care-i misterul? Si chiar asa, care-i misterul? Ce-ar mai trebui mustului pentru a darui harul tineretii vesnice? Bunatate. Atat. Mustul da tinerete doar omului bun. Asa ca beti-l si imbunati-va spre a fi tineri! Stiintific s-a demonstrat ca, intr-adevar, strugurii au actiune de detoxifiere a organismului. Si gratie antioxidantilor, strugurii lupta si chiar castiga batalia cu radicalii liberi, cei care sunt vinovati de procesul de imbatranire.
Sursa de vitamine, minerale
"Strugurii fac parte din familia fructelor bace, adica au seminte. Ei contin apa, glucoza in cantitate suficienta (pana la 25%), vitamine din grupul B, B1 si B2, aminoacizi importanti si acizi organici care le confera gustul si mirosul acizii tartric si malic , minerale, mai ales potasiu, calciu, magneziu. De asemenea, strugurii sunt saraci in sodiu, de aceea sunt recomandati celor bolnavi de inima, care sufera de hipertensiune si de boli de rinichi", afirma dr. Ileana Marinescu, medic primar endocrinolog, doctor in stiinte medicale, de la Institutul de Endocrinologie "Prof. C.I. Parhon".
O zi de fructe pe saptamana
Dr. Ileana Marinescu recomanda ca o zi pe saptamana sa consumam 1,5 kg de struguri. In cazul persoanelor care vor sa tina cura cateva zile, acestea vor incepe cu jumatate de kilogram zilnic. Apoi cantitatea va creste gradat, in fiecare zi, cu inca jumatate de kilogram, pana la maximum doua-trei kg de struguri zilnic. Consumul strugurilor trebuie repartizat in cinci etape. Daca nu tinem cura de struguri, putem sa-i includem in alimentatia noastra zilnica. De exemplu, gustarile de la orele 10 si 16 pot fi un ciorchine de 250-300 de grame. Iar desertul in aceasta toamna: struguri. "S-a dovedit ca desertul, fie fruct, fie prajitura, pentru un om cu greutate normala si activitate fizica, e bine sa fie consumat la o ora, o ora si jumatate de masa principala, din punct de vedere al metabolizarii si ca efect asupra greutatii. Daca desertul este mancat imediat dupa masa, el fermenteaza si ingreuneaza digestia", afirma dr. Ileana Marinescu.
Putine calorii, energie multa
Strugurii pot fi utilizati cu succes si in cura de slabire. 100 g de struguri nu depasesc 80-90 de calorii, iar din punct de vedere energetic, aportul lor este de 370 de kilojouli. Ceea ce inseamna ca strugurii au un continut caloric convenabil si unul energetic foarte important, aproape cat o ciocolata. In schimb, nu ingrasa precum ciocolata, afirma medicul.
Atentie, diabetici!
Strugurii sunt recomandati tuturor. Singura exceptie de la cura de struguri o reprezinta diabeticii. "In cazul acestora, strugurii, pentru ca sunt fructe cu un continut ridicat de glucoza, trebuie cantariti. Tinand cont de nevoia de glucide a diabeticului, medicul nutritionist il va sfatui pe acesta cat sa consume", avertizeaza dr. Ileana Marinescu.
Un pahar cu must zilnic
In ceea ce priveste mustul, este bine sa bem un pahar cu must zilnic. Mustul pastreaza o parte din proprietatile strugurilor.
Citește pe Antena3.ro
|
SFATUL MEDICULUI"Este important ca, inainte de a ne apuca de cura, sa tinem cont de starea de sanatate si de eventualele boli. Cura poate dura trei-patru zile fara probleme, dar inainte de a o incepe, trebuie sa stim care este nivelul glicemiei. Fiecare persoana isi adapteaza cura la propriul organism. Daca nu putem tine cura, atunci e bine sa avem cate un ciorchine de struguri la masa fie albi, fie negri. Strugurii negri au proprietati antioxidante mai bune decat strugurii albi", afirma dr. Ileana Marinescu. |
|
BOLI DE INIMA. Doctorul Larisa Ionescu-Calinesti, medic specialist medicina interna, cu specializari in apifitoterapie, de la Centrul National de Acupunctura si Homeopatie, recomanda mustul pentru actiunea sa antioxidanta, de impiedicare a obstructiei vaselor de sange si a formarii colesterolului nociv. El este indicat in boala cardiaca ischemica si in cazul celor care au suferit sau care sunt predispusi la accident vascular cerebral. Mustul le este permis si copiilor, insa in cantitati moderate.
CONCENTRAT. Fitoterapeutii recomanda zilnic o lingurita de concentrat natural din seminte de struguri rosii. Concentratul are actiune echivalenta cu
400 mg de vitamina C. Frunzele de
vita-de-vie au proprietati diuretice, au actiune benefica asupra hemoroizilor si in probleme reumatismale. Pentru afectiunile ginecologice, dr. Larisa Ionescu-Calinesti ne sfatuieste sa folosim o combinatie din frunze de
vita-de-vie, sovarf si flori de fumarita. Infuzia se prepara din doua parti frunze de
vita-de-vie, o parte flori galbene de fumarita si una de sovarf. Se recomanda in metroragii si dismenoree.
SAMBURI. Din samburii de struguri se face ulei presat la rece. El se foloseste in dieta, dar si in cosmetica. Uleiul de struguri are efect anticolesterol. Pentru hidratarea si revigorarea tenului obosit, dr. Ileana Marinescu recomanda masca din boabe zdrobite de strugure, aplicata 20 de minute pe fata si pe gat. Si masca din drojdie, ulei de sambure de struguri, miere, ingrosata cu argila cosmetica, reda prospetimea tenului obosit.
|