x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Muzica religioasă

Muzica religioasă

de Georgeta Licsandru    |    22 Apr 2008   •   00:00

În noaptea de Înviere, toate bisericile răsună de cîntecul “Hristos a înviat din morţi!”. Prin cîntec, credincioşii se bucură de miracolul Învierii Mîntuitorului

În noaptea de Înviere, toate bisericile răsună de cîntecul “Hristos a înviat din morţi!”. Prin cîntec, credincioşii se bucură de miracolul Învierii Mîntuitorului. Muzica este limbajul sentimentelor. De aceea, atunci cînd nu reuşim să exprimăm în cuvinte ceea ce simţim, muzica o face cel mai bine. Cum poate fi exprimată mai bine bucuria Învierii dacă nu printr-un cîntec la care participă toţi cei din biserică! În acelaşi timp, ascultarea slujbei din noaptea de Paşti ne ajută să ne împăcăm cu sine, să intrăm în comuniune cu divinitatea. Pioşenia, uşurarea, stările sufleteşti trezite de muzica religioasă favorizează echilibrul între eu şi divin. Slujba Învierii ne ajută să alegem calea împăcării cu Dumnezeu, cu sine însuşi şi cu ceilalţi.

 

Rugăciunea

Muzica religioasă interpretată de preot, de dascăl, caracterul ei solemn îl fac pe credincios să mediteze, îl îndeamnă la smerenie. Despre rugăciune şi închinare prin muzică se vorbeşte încă din Vechiul Testament. Cînd te rogi eşti într-o relaţie personală cu Dumnezeu, iar realitatea înconjurătoare nu mai contează.

Un studiu efectuat la Universitatea Oxford (Marea Britanie) arată că persoanele care merg frecvent la biserică sînt mai longevive decît celelalte şi suferă mai rar de tulburări emoţionale. Ascultarea slujbelor, rugăciunile contribuie la menţinerea echilibrului interior, spun cercetătorii britanici. De asemenea, muzica bisericească îi ajută pe credincioşi să se destindă, să se relaxeze, ceea ce are ca rezultat încetinirea ritmului cardiac şi respirator, scăderea presiunii arteriale. Prin ascultarea muzicii bisericeşti, la nivel mintal apare o senzaţie de uşurare şi de înlăturare a tuturor temerilor.

 

MELOTERAPIE. În timp ce muzica religioasă occidentală apelează la instrumente (orgă, pian), muzica de cult ortodox este prin excelenţă vocală. Orice gen de muzică – jazz, blues, reggae, muzică simfonică sau chiar religioasă – poate contribui la înlăturarea stresului şi oboselii. În timp ce ascultăm muzică, creierul nostru eliberează endorfine, numite şi hormonii fericirii, care ne dau o stare de bine şi stimulează imunitatea.

×
Subiecte în articol: muzica terapii complementare