BUN ● Ceaiul eco este mai concentrat şi mai bogat în substanţe active
Ceaiul, cea mai consumată băutură din lume după apă, este tot mai căutat în varianta ecologică, fără chimicale.
BUN ● Ceaiul eco este mai concentrat şi mai bogat în substanţe active
Ceaiul, cea mai consumată băutură din lume după apă, este tot mai căutat în varianta ecologică, fără chimicale.
Ceai verde, ceai negru, ceai alb.... Ceaiul ecologic, fără chimicale, nu e un produs nou. A fost cultivat aşa mii de ani. Însă, ca majoritatea celorlalte culturi agricole, în ultimii 50 de ani producţia de ceai a fost invadată de chimicale sintetice.
TOXIC. Mulţi fermieri îşi stropesc plantele de ceai cu substanţe chimice de peste 15-20 de ori în fiecare an. Cele mai multe dintre chimicalele pe care le utilizează – Aldrin 20 E, Carbofuran 30, Endosulfan 35 EC, Malathion 50 EC, Tetradifon 8 EC, Calixin 80 EC – sînt listate ca riscante şi toxice, şi unele chiar sînt interzise în ţările vestice. Mai mult, cel puţin zece leoparzi şi cinci elefanţi au murit în India între 1999 şi 2001 din cauza dispersiei de pesticide în grădinile de ceai din Bengalul de Vest, potrivit ziarului The Times of India. Riscă cineva? Pentru că pesticidele afectează nu numai mediul înconjurător, ci şi consumatorii, care ajung să le ingereze o dată cu ceaiul. Şi pentru ca amestecul toxic să fie complet, pe fondul împuţinării producţiei de ceai, producătorii au început să facă rabat de la calitate: concentraţii mai mici şi E-uri care să mascheze schimbarea culorii şi a gustului...
CURAT. Acum se înregistrează o întoarcere către producţia de ceai fără chimicale, deşi procesul de conversie – timpul în care nu se mai dau chimicale, dar producţia nu e considerată bio – este lung, de trei, cinci ani. În acelaşi timp şi plantele medicinale ecologice cîştigă teren. Consumul global bio a crescut cu peste 10% în ultima decadă. De ce? Pentru că oamenii nu mai vor să mai înghită, o dată cu această băutură foarte populară, substanţe toxice ce le pun în pericol sănătatea. Şi pentru că produsele eco sînt mai concentrate şi mult mai bogate în substanţe active, benefice organismului, decît ceaiurile convenţionale.
Citește pe Antena3.ro