x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Oase tari ca piatra cu coada-calului

Oase tari ca piatra cu coada-calului

02 Apr 2006   •   00:00

Majoritatea femeilor ajunse la menopauza sufera de osteoporoza. Aceasta demineralizare osoasa apare in primii cinci ani dupa instalarea menopauzei. Cauza: un dezechilibru hormonal, care conduce la eliminarea calciului din oase. Medicina naturista are insa un remediu in ceea ce priveste mentinerea calciului in organism, si anume coada-calului. "Planta cu rol diuretic puternic, coada-calului elimina doar surplusul de apa din organism. Spre deosebire de alte plante diuretice, coada-calului mentine mineralele in organism si nu permite eliminarea acestora", spune dr. Cristina Balanescu, medic primar medicina generala, cu competenta in medicina complementara, de la Centrul de Sanatate Clar.

Prevenire

Cu rol preventiv, pana la aparitia osteopeniei – faza incipienta a osteoporozei –, femeile la menopauza sunt sfatuite de medic sa recurga la administrarea unei combinatii de tinctura de coada-calului, extract din mladite de zmeur si extract din merisor. Din tinctura de coada-calului se administreaza cate 40 de picaturi de doua ori pe zi, iar din celelalte, cate o doza, echivalentul a 50-60 de picaturi, in fiecare dimineata, timp de trei luni.

Infuzii si tincturi

Ca tratament in caz de osteoporoza, coada-calului se poate folosi fie sub forma de infuzie sau de tinctura (care este mai concentrata). "Deoarece de cele mai multe ori tincturile nu sunt bine suportate de pacienti, caci au un gust usor iute, ele necesita diluarea in ceai sau apa", spune dr. Cristina Balanescu. In acest caz, pentru potentarea efectului, 40 de picaturi de tinctura se dizolva intr-o cana cu infuzie de coada-calului, care se prepara prin adaugarea unei lingurite cu varf de planta uscata si maruntita la 250 ml de apa fierbinte. Acest remediu se administreaza de doua ori pe zi, timp de trei luni. Apoi se face pauza timp de trei luni si se reia iar tratamentul. In faza incipienta a osteoporozei se poate folosi numai infuzia simpla de coada-calului.

×
Subiecte în articol: terapii complementare coada-calului