x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Papadia, aliatul digestiei

Papadia, aliatul digestiei

29 Apr 2006   •   00:00

Indigestii, balonari, insomnii... Sunt neplaceri aparute dupa mese copioase. Remediile: ceaiuri din frunze sau flori de papadie, busuioc, menta, coada-soricelului, seminte de anason.

Dupa mesele copioase de sarbatori, avem nevoie de remedii pentru stimularea digestiei si pentru inlaturarea balonarilor. Iar cele mai eficiente tratamente pentru digestie sunt cele din plante. Planta-vedeta care nu trebuie sa ne lipseasca din casa este papadia. Un ceai din frunze, flori sau radacina de papadie creste secretia digestiva si activeaza procesul de digestie si de extragere a principiilor active din alimente.

Specialistii ii avertizeaza insa pe cei care sufera de gastrita hiperacida sau de ulcer ca papadia poate agrava aceste boli prin proprietatile sale. O alta planta benefica in cazul exceselor alimentare, cu aceleasi proprietati ca si papadia, este coada-soricelului. Celor care au o predispozitie la colite, gastrite hipoacide sau inflamarea mucoasei gastrice li se recomanda infuziile din coada-soricelului.

INAINTE DE MASA

"In cazul in care stim ca vom avea un pranz copios sau daca ne simtim balonati, este bine sa bem o cana cu ceai din plante, benefice pentru digestie inainte de masa sau la 15 minute dupa ce am mancat", ne recomanda dr. Gabriela Papazian-Urdareanu, medic primar medicina generala si naturista, cu specializari in fitoterapie, acupunctura si homeopatie, de la Centrul National de Acupunctura si Homeopatie. Cand mancam mult s-ar putea sa avem si probleme cu somnul din cauza indigestiei. Specialistul nostru recomanda ca, pentru a avea o digestie buna si un somn linistit, sa bem o cana cu ceai inainte de a ne baga in pat.

AROME

Pentru o aroma deosebita, dr. Gabriela Papazian-Urdareanu va sfatuieste sa preparati un amestec din frunze si flori de busuioc, melisa, turita-mare, papadie, coada-soricelului, la care adaugati si cateva seminte de anason. Fierbeti amestecul in 250 ml de apa timp de trei-patru minute, dupa care strecurati si beti infuzia astfel obtinuta la un sfert de ora dupa ce ati mancat. In afara de ceaiuri, putem sa facilitam digestia incluzand in alimentatia noastra fructele. Ele trebuie consumate cu 20 de minute inainte de masa sau la o ora dupa ce am mancat. Merele crude sau coapte sunt un remediu natural foarte bun pentru ameliorarea digestiei.

MENTA. Persoanele care sufera de afectiuni digestive – indigestii, infectii gastro-intestinale, balonari, dischinezii biliare beneficiaza cel mai mult de pe urma preparatelor din menta. Frunzele de menta se folosesc fie sub forma de infuzie, fie sub forma de pulbere. Pentru infuzie, o lingurita cu frunze se pune in 200 ml de apa fierbinte, se beau doua-trei cani cu infuzie rece pe zi. Pentru un efect terapeutic maxim, infuzia se bea neindulcita.

PRODUSELE STUPULUI. Celor care au probleme cu ficatul li se recomanda produsele pe baza de laptisor de matca, polen sau propolis, produse ale stupului care au proprietatea de detoxifiere a ficatului. Laptisorul de matca se gaseste sub forma de capsule, drajeuri sau tablete. Doza zilnica recomandata este de 500-600 mg.
×
Subiecte în articol: terapii complementare