În medicina chineză, frunzele de pătlagină sînt folosite pentru oprirea hemoragiilor şi pentru cicatrizarea mai rapidă a rănilor.
În medicina chineză, frunzele de pătlagină sînt folosite pentru oprirea hemoragiilor şi pentru cicatrizarea mai rapidă a rănilor. În Franţa, infuzia din frunze de pătlagină este recomandată în tratarea tulburărilor digestive, a problemelor renale. Însă cel mai frecvent, pătlagina este utilizată în infecţiile respiratorii: tuse cu expectoraţii, laringită, traheobronşită, bronşită acută sau cronică. Pentru că se apropie toamna şi o dată cu ea sezonul virozelor respiratorii, ar fi bine să ne facem unele rezerve de frunze de pătlagină în farmacia de acasă. Pătlagina poate fi folosită sub formă de infuzie, pulbere din frunzele uscate sau sirop. Infuzia se pregăteşte dintr-o lingură de frunze la un pahar cu apă fierbinte. Se bea cîte un pahar de infuzie înainte de mesele principale. Infuzia călduţă calmează tusea. În infuzie pot fi adăugate şi alte plante cu proprietăţi expectorante şi antitusive: lemnul-dulce, isopul, plămînărica, podbalul, scaiul vînăt, lumînărica, iarba-mare, ciuboţica-cucului.
Sirop contra tusei
În acelaşi scop, poate fi folosită pulberea din frunze uscate sau siropul. Dacă vrem un remediu sută la sută natural contra tusei, atunci putem să ne pregătim siropul de pătlagină acasă. Pentru aceasta se amestecă în cantităţi egale frunze verzi de pătlagină şi miere. Amestecul se lasă la macerat cîteva ore într-un loc călduros, din siropul obţinut se iau cîte două-trei linguriţe pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă. Siropul de pătlagină are efecte antiinflamatorii, antimicrobiene, expectorante, antitusive. “Siropul de pătlagină are şi proprietăţi antibiotice uşoare. Chiar şi în bolile cronice mai grave, cum sînt astmul bronşic sau bronhopneumopatia cronică obstructivă, siropul de pătlagină poate fi administrat pe lîngă tratamentul obişnuit”, ne spune dr Cristina Pavel, medic specialist medicină de familie, cu competenţe în apifitoterapie şi homeopatie.Afecţiuni digestive
Frunzele de pătlagină dau rezultate bune în tratamentul afecţiunilor inflamatorii ale tubului digestiv, în gastrite, ulcer, datorită proprietăţilor emoliente, calmante, cicatrizante. S-a demonstrat că infuzia şi sucul din frunze de pătlagină reglează secreţia gastrică în cazul persoanelor care suferă de hiperaciditate. În gastrite, enterocolite, enterite se bea cîte o cană de infuzie sau se ia cîte o lingură de suc de pătlagină, de trei ori pe zi, cu 15-20 de minute înainte de masă. Studiile au arătat, de asemenea, că infuzia din seminţe de pătlagină poate scădea tensiunea arterială.PIELE. Dr Cristina Pavel recomandă folosirea pătlaginei pentru îngrijirea tenului uscat. Astfel, infuzia din frunze de pătlagină are efect hidratant asupra tenului uscat şi ars de soare. Infuzia poate fi folosită şi sub formă de comprese pentru tenul iritat. CICATRIZARE. Sucul proaspăt din frunze de pătlagină contribuie la cicatrizarea rănilor şi la vindecarea rapidă a furunculelor. De asemenea, frunzele proaspete aplicate pe rană pot opri sîngerările.
Citește pe Antena3.ro