x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Piramida sedativă

Piramida sedativă

14 Aug 2007   •   00:00

Principiul piramidei plantelor sedative este simplu. In vărf se află plantele esenţiale in tratarea insomniei şi nervozităţii. La nivelurile 2 şi 3 se găsesc plante specifice, iar la baza piramidei sunt plante complementare.

Principiul piramidei plantelor sedative este simplu. In vărf se află plantele esenţiale in tratarea insomniei şi nervozităţii. La nivelurile 2 şi 3 se găsesc plante specifice, iar la baza piramidei sunt plante complementare. Pentru a inţelege cum se descifrează piramida, să luăm exemplul unei persoane care suferă de insomnii cauzate de stres. In acest caz este recomandată floarea pasiunii (nivelul 1), plantă esenţială in tratarea insomniilor. Pentru un efect relaxant, ea poate fi asociată cu păducelul (nivelul 2) şi cu esolţia (nivelul 3). Să vedem insă ce efecte are fiecare plantă in parte.

Plantă agăţătoare originară din Brazilia, floarea pasiunii a fost descoperită de preoţii spanioli veniţi pe teritoriul Americii de Sud in secolul al XVIII-lea. Această liană a primit denumiri cu conotaţie religioasă, preoţii asociind inflorescenţa cu patimile lui Hristos. Proprietăţile calmante ale plantei sunt datorate uleiurilor esenţiale prezente in cantităţi infime. Extractul din floarea pasiunii este bine tolerat atăt de copii, căt şi de adulţii cu tulburări de somn şi stări de nervozitate. Preparatul sub formă de capsule se administrează numai cu recomandarea medicului.

Valeriana este recunoscută pentru efectul său sedativ incă din Antichitate. Este o plantă inaltă (poate atinge pănă la doi metri), cu mănunchiuri de flori roz-liliachii, plăcut mirositoare. Acizii valerianici sunt consideraţi principalii responsabili ai efectelor sedative ale plantei. Infuzia dintr-o linguriţă de rădăcină la o cană cu apă se bea seara inainte de culcare. Valeriana este recomandată numai adulţilor. Nu se utilizează in timpul sarcinii şi alăptării.

Păducelul este un arbust cunoscut pentru virtuţile sale curative din epoca Renaşterii. Se utilizează florile cu frunze sau fructele de culoare roşie. Infuzia preparată dintr-o linguriţă rasă de flori şi frunze la o cană cu apă, indulcită cu miere, se bea seara treptat pănă la culcare. Păducelul calmează starea de nervozitate, stresul, palpitaţiile.

Esolţia, seminţele de dovleac

Originară din Statele Unite, esolţia este o plantă care poartă numele botanistului rus J.F. Eschscholtz. Esolţia face parte din aceeaşi familie cu macul. De altfel, au proprietăţi asemănătoare: calmează nervozitatea şi spasmele nocturne. Infuzia dintr-o linguriţă de plantă la o cană cu apă are efect sedativ şi combate trezirile nocturne. Seminţele de dovleac sunt recomandate bărbaţilor care se trezesc noaptea din cauza urinărilor frecvente pricinuite de afecţiuni ale prostatei. Bogate in fitosteroli, seminţele de dovleac contribuie la reglarea activităţii prostatei.

SUNĂTOAREA. Antidepresiv natural prin excelenţă, sunătoarea a făcut obiectul a numeroase studii. Cercetătorii afirmă astfel cu certitudine că extractele pe bază de sunătoare combat stările depresive. Infuzia se prepară din două linguriţe de flori de sunătoare la o cană cu apă. Se beau două-trei căni pe zi după mesele principale. Se vor evita insă alimentele cu care interacţionează sunătoarea: brănzeturile fermentate, peştele marinat, berea, vinul, drojdia alimentară.

HAMEIUL. Incă din secolul al XI-lea, hameiul este folosit pentru a da gustul amar al berii. In Franţa, medicii il recomandau in stările de tristeţe, iar in Germania oamenii obişnuiau să-şi pună flori de hamei sub pernă pentru a dormi bine. Hameiul este o plantă dioică, adică pe tulpinile mascule cresc flori, iar pe cele femele, conuri. Extractul din conuri de hamei are acţiune sedativă, fiind recomandat mai ales femeilor cu stări de nelinişte, anxietate şi insomnie.

×
Subiecte în articol: planta terapii complementare