x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Plante care curăţă aerul din locuinţe

Plante care curăţă aerul din locuinţe

31 Iul 2007   •   00:00

Acasă sau la serviciu nu scăpăm de poluare. Există insă o soluţie simplă şi plăcută pentru a respira un aer curat in spaţiile unde ne petrecem o mare parte din viaţă: plantele ornamentale.

Acasă sau la serviciu nu scăpăm de poluare. Există insă o soluţie simplă şi plăcută pentru a respira un aer curat in spaţiile unde ne petrecem o mare parte din viaţă: plantele ornamentale.

Spaţiile inchise sunt adevărate surse de substanţe toxice. Pentru că majoritatea obiectelor din locuinţe şi birouri degajă compuşi organici volatili. Aceştia sunt foarte toxici şi provin indeosebi din vopsele, adezivi, solvenţi, lacuri, dar şi din… haine, calculatoare, aparate electrocasnice, mobilă, covoare, detergenţi, odorizante. Importante surse de poluare sunt şi fumul de ţigară, reziduurile emanate prin arderea gazului metan, fumul provenit din arderea lemnelor.

Aerisirea spaţiilor inchise este una dintre cele mai bune metode de a reduce concentraţia de substanţe toxice. Plantele de interior s-au dovedit insă o soluţie suplimentară pentru improspătarea aerului din casă şi de la serviciu. Cel puţin aşa susţine Asociaţia Plant’Airpur din Franţa, care a iniţiat programul Phytair. Obiectivul este studierea proprietăţii plantelor de a purifica aerul.

Cactus, ficus, aloe

Autorii studiului au constatat că frunzele absorb substanţele poluante, care in rădăcină sunt transformate in produse organice. Aceste produse organice nu sunt altceva decăt substanţe hrănitoare pentru plantă. Fiecare plantă are insă propriile preferinţe in materie de substanţe poluante. Asociaţia Plant’Airpur a difuzat o listă cu cele mai eficiente plante in purificarea aerului. Fumul de ţigară este absorbit de sansevieria (cunoscută ca "limba soacrei"), chlorophytum ("voalul miresei"), dracaena (are forma unui mic palmier). Cactuşii "preferă" substanţele degajate de calculatoare, televizoare, aparate electrocasnice. Pentru a curăţa aerul de substanţele provenite din vopsele, detergenţi, adezivi, cele mai indicate sunt aloe vera şi ficusul. In timp ce crizantemele "se hrănesc" cu solvenţi.

ATENŢIE! Unele plante de apartament sunt toxice atăt pentru noi, căt şi pentru animalele de casă. Acestea trebuie aşezate astfel incăt copiii şi animalele să nu aibă acces la ele. Printre plantele otrăvitoare se numără aloe vera, asparagusul, dracaena, leandrul, yucca, azaleea. Cele mai frecvente manifestări provocate de inghiţirea accidentală a unei frunze sunt voma, diareea, durerile abdominale, in cazurile grave ajungăndu-se la hipersalivaţie, leşin, convulsii. Unele plante pot cauza reacţii alergice cutanate prin simpla lor atingere. Să nu mai vorbim despre cactuşi, in care chiar şi adulţii se pot inţepa accidental.

ANTIMICROBIENE. Plantele nu ajută doar la reducerea concentraţiei de substanţe toxice din apartament, ci şi la combaterea microbilor, acarienilor, mucegaiurilor. Coniferele, dieffenbachia, begonia, crizantemele şi muşcatele eliberează in aer substanţe antibacteriene şi antialergice.

SEMNAL. Plantele ale căror frunze pălesc, se ingălbenesc sau se innegresc nu suferă neapărat pentru că nu au suficientă lumină sau prea multă lumină ori nu ar avea destulă apă. Faptul că plantelor nu le merge bine poate fi un semn că in locuinţă există o concentraţie ridicată de substanţe toxice.

×
Subiecte în articol: substanţe ambient