x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Plante contra reumatismului

Plante contra reumatismului

de Gina Matei    |    06 Ian 2009   •   00:00

Sezonul rece înseamnă pentru foarte mulţi dintre noi accentuarea simptomelor unor boli. Umiditatea şi frigul fac ca durerile reumatice să devină mai puternice şi mai greu de suportat. Însă trebuie să avem în vedere că putem combate aceste dureri şi prin remedii blânde, plantele putând să devină aliate eficiente în lupta noastră cu durerea.



Dr Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare de la Centrul de Sănătate ClarMed, ne precizează mai întâi că reumatismul este o boală inflamatorie a articulaţiilor, caracterizată prin imposibilitatea de a folosi aceste articulaţii, generând durerile musculare.

Dr Cristina Bălănescu ne propune câteva remedii blânde pentru calmarea acestor dureri. Din cicoare, coacăz negru, creţuşcă, frasin, enupăr, mesteacăn, pir, rozmarin, soc, sulfină, troscot, turiţă mare şi mugurii de viţă-de-vie se prepară infuzii. Reţeta este următoarea: o lingură de plantă la o cană de 200 ml cu apă clocotită. Se acoperă 10-15 minute, după care se strecoară şi se bea o cană zilnic.

O altă soluţie este decoctul din coada-calului, coada-racului, mesteacăn, osul iepurelui, păpădie, pin, scoarţă de salcie, tătăneasă, urzică şi urzică moartă. O lingură cu pulbere din rădăcină de plantă şi 250 ml de apă se fierb la foc mic timp de 15 minute. Se strecoară şi se beau trei căni zilnic. “Atenţie! Decoctul se poate consuma doar după ce aţi mâncat, pentru că acesta este foarte concentrat şi de obicei conţine salicilaţi”, avertizează dr Cristina Bălănescu.

Pentru uzul extern sunt recomandate hreanul, muştarul şi castanele sălbatice. Din rădăcini rase de hrean puse în alcool de maximum 60 de grade se prepară o tinctură, care se păstrează zece zile într-un spaţiu umbros, la o temperatură constantă. Se foloseşte apoi pentru frecţii locale pe zonele dureroase.

Boabele de muştar se râşnesc şi două linguri din făina obţinută astfel se amestecă bine cu apă, rezultând o pastă, care se lasă acoperită la temperatura camerei timp de două-trei ore. Pasta se pune în apa din cadă şi se fac băi, fiind utilizată de persoanele care prezintă reumatisme multiple.

DECOCT. Cu conţinutul unei linguri din amestecul obţinut din 60 g de rădăcină de cicoare, 60 g rădăcină de pir, 60 g lemn dulce, 10 g anason (fructe sau seminţe) la care se adaugă 250 ml de apă clocotită se face un decoct din care se consumă două-trei căni pe zi.

BĂI. Pe lângă infuzii şi decocturi, amestecul de plante poate fi folosit şi pentru băi. Salcia, scoarţa de stejar, nucul, tărâţele de grâu şi tulpinile de roşii sunt ingredientele pentru o baie antireumatică eficientă. Trei linguri din fiecare plantă se pun la macerat în patru litri de apă. Se lasă de dimineaţă până seara la macerat, după care se poate strecura şi adăuga în apa din cadă.

×
Subiecte în articol: terapii complementare