Ghee este un unt clarificat (limpede), fără particule solide, lapte sau apă. Acest produs este o parte importantă a bucătăriei Ayurveda (medicina tradiţională indiană, cea mai veche ştiinţă a vindecării, apărută în urmă cu 5.000 de ani).
Ghee este un unt clarificat (limpede), fără particule solide, lapte sau apă. Acest produs este o parte importantă a bucătăriei Ayurveda (medicina tradiţională indiană, cea mai veche ştiinţă a vindecării, apărută în urmă cu 5.000 de ani).
În bucătaria ayurvedică, ghee trece drept elixir al vieţii, pentru că este uşor digerabil şi ajută asimilarea substanţelor hrănitoare în organism. În mod obişnuit, se foloseşte la gătit şi prăjit, însă ghee se foloseşte şi în anumite tehnici indiene de purificare a corpului şi de eliminare a toxinelor. Ghee are proprietăţi digestive deosebite, conferă vitalitate, flexibilitate încheieturilor, strălucire părului şi pielii, longevitate. În India, mulţi părinţi le dau copiilor zilnic o lingură de ghee pe post de vitamine.
Ghee poate fi folosit şi pentru îmbunătăţirea respiraţiei. Practic, se înmoaie degetul în ghee şi se masează interiorul nasului. Acest tratament ajută la “deschiderea” simţurilor.