Mierea este un aliment uşor de digerat. Ea cuprinde un amestec de fructoză şi glucoză într-o formă care se asimilează direct, fără a mai fi transformată de organism.
Mierea este un aliment uşor de digerat. Ea cuprinde un amestec de fructoză şi glucoză într-o formă care se asimilează direct, fără a mai fi transformată de organism.
Mierea de flori de câmp de la Allos (foto) este un produs bio (ecologic sau organic), necontaminat cu antibiotice, pesticide şi alte chimicale periculoase. Acest sortiment de miere are o puternică acţiune antimicrobiană.
Mitologie
Mierea şi produsele stupului sunt folosite din cele mai vechi timpuri nu numai ca aliment, ci şi ca medicament. Scrierile din antichitatea greco-romană abundă în menţionări despre mierea de albine şi numeroasele sale proprietăţi medicinale – antiseptic, tonifiant, sedativ, febrifug, aperitiv şi digestiv –, fiind creată o adevărată mitologie în jurul acesteia, potrivit site-ului e-miere.ro. Hipocrate, cel mai de seamă medic al antichităţii, Pliniu, Galien şi Dioscoride au scris despre folosirea mierii în tratarea unei serii de boli. În lucrarea sa despre mijloacele de vindecare, Dioscoride considera mierea un adevărat panaceu, indicând-o în boli de urechi, de piept sau rinichi, în vindecarea rănilor şi a plăgilor. De asemenea, mierea de albine este mentionată şi în Biblie. Tărâmul făgăduinţei este menţionat ca fiind o ţară unde curg lapte şi miere. Străbunii noştri foloseau mierea ca remediu în toate cazurile de boli, de la artrită şi astm până la arsuri, constipaţie şi mahmureli, de la guturai la hemoroizi, de la migrene, pecingine şi varice ulcerate până la răni suferite în lupte (prevenea infecţiile şi accelera vindecarea).
Medicina populară recomandă mierea în tratamentul bolilor de inimă: 1-2 linguriţe, de două-trei ori pe zi. În caz de răceli, se poate lua miere cu lapte cald (o lingură de miere la un pahar de lapte), cu suc de lămâie (sucul de la 1/2 lămâie la 100 g miere).
În cazul unor afecţiuni ale căilor respiratorii, guturai şi sinuzită, se recomandă mestecarea timp de 15 minute, o dată sau de două ori pe zi, a unui fagure de miere.
Beneficii
Mierea conţine enzime, fermenţi, antioxidanţi, minerale – calciu, magneziu, fosfor, fier, cupru, mangan, zinc, siliciu, sodiu –, precum şi vitaminele grupului B şi vitamina C – în cantităţi mici.
Citește pe Antena3.ro