Siropul de arţar ecologic este o delicatesă naturală, fără chimicale, cu gust fin de caramel. Se poate utiliza ca dresing pentru mâncăruri şi ca îndulcitor pentru deserturi.
Indienilor din America de Nord le datorăm utilizarea gastronomică a sevei dulci a arţarului. Legenda spune că un copil indian i-a adus tatălui său "apă de la arţar" ca să fiarbă o bucată de carne. Când au mâncat carnea, cei doi au observat că aceasta devenise dulce. Aşa a început să se colecteze "apa dulce" a arţarului. Siropul de arţar se obţine prin fierberea sevei copacului. Seva se recoltează numai într-o anumită perioadă a anului, de la sfârşitul lunii februarie până la jumătatea lunii aprilie. Dintre numeroasele specii de arţar, doar câteva sunt folosite pentru obţinerea acestei delicatese. În funcţie de culoare, de data de recoltare a sevei şi de gust, siropul de arţar este clasificat în trei grade: A, B şi C. Dacă siropul de grad A are o culoare maronie relativ luminoasă şi are o aromă fină, cel de grad C este întunecat la culoare şi are un gust puternic aromat. Siropul de arţar ecologic produs de firma austriacă Naturata este un îndulcitor fără chimicale pentru clătite şi felurite alte deserturi, dar şi un dresing delicios pentru diferite fripturi.
Citește pe Antena3.ro