Produsele apicole au proprietati antibacteriene si antiinflamatoare dovedite stiintific. De aceea sunt indicate atat pentru prevenirea, cat si tratarea afectiunilor specifice sezonului rece: din sfera aparatului respirator (raceli, stari gripale, otite, faringite, laringite, bronsite), dar si a sistemului osteoarticular (reumatism, artroza). Ne ofera informatii privind utilizarea produselor apicole in scopul mentinerii sanatatii in sezonul rece doctor biochimist Cristina Mateescu, director general Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultura Bucuresti.
Propolisul
Datorita proprietatilor sale antimicrobiene, antiinflamatoare, anestezice si eutrofice locale, propolisul este utilizat cu succes alaturi de miere in tratamentul bronsitelor, dar si pentru atenuarea crizelor de astm si pentru scaderea frecventei acestora. Astmul bronsic poate beneficia de asemenea de ameliorari semnificative prin tratamentul cu venin de albine aplicat prin micro-intepaturi.
Propolisul s-a dovedit extrem de util in tratamentul unor afectiuni precum faringitele cronice, alergiile rino-sinusale si rino-sinuzita cronica. Daca la tratamentul cu propolis se asociaza laptisor de matca si miere, eficienta este sporita in tratamentul amigdalitelor, otitelor, traheitelor si guturaiului. Este important de mentionat ca propolisul nu produce dezechilibre ale florei bacteriene normale, intrucat el stimuleaza factorii imunologici specifici si non-specifici. Aceasta actiune unica a propolisului are ca rezultat cresterea rezistentei generale a organismului fata de boala.
Infectiile cailor respiratorii superioare pot fi tratate cu ajutorul unui spectru larg de produse pe baza de propolis: tablete, capsule, unguente, dar si de solutii aplicate prin aerosolizare (inhalatii).
Mierea
Dintre toate specialitatile medicale, oto-rino-laringologia (ORL) este cea care beneficiaza cel mai mult de efectele curative benefice ale apiterapiei si ale produselor sale. Reputatia mierii este incontestabila. Mierea este remediul traditional pe care ni-l ofereau bunicile pentru a ne calma tusea, laringita, faringita si durerile de gat. Actiunea sa antitusiva, fluidifianta si expectoranta este legata de prezenta unor substante volatile in compozitia sa (sa ne amintim aroma deosebit de placuta, specifica, a mierii de tei care contine farnesol), dar si proprietatilor sale antibacteriene.
Mierea, dar si amestecul de miere cu propolis sunt de un real ajutor in recuperarea vocii afectate de laringita sau faringita. Mierea in fagure este un excelent adjuvant in tratamentul rinitelor si a sinuzitelor.
Laptisorul de matca
Utilizat preventiv, laptisorul de matca se poate dovedi eficient pentru depasirea cu bine a unor epidemii de gripa sau de infectii virale acute. Trebuie insa ca in acest caz, dar si in cazul altor produse apicole, administrarea sa se faca cu mare prudenta la persoanele alergice la produsele stupului.
Laptisorul de matca amelioreaza in mod sensibil durerile reumatice si constituie in acelasi timp un excelent mijloc de prevenire a bolii. Datorita continutului sau in elemente minerale, laptisorul de matca stimuleaza hranirea cartilajelor afectate de artroza. Datorita proprietatilor sale antiinflamatoare si analgezice, veninul de albine este un alt mijloc excelent in tratamentul reumatismului. Cea mai buna dovada in acest sens este ca majoritatea apicultorilor nu sufera de aceasta afectiune.