x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Propolisul, antibiotic natural

Propolisul, antibiotic natural

de Magda Colgiu    |    20 Oct 2009   •   00:00
Propolisul, antibiotic natural
Sursa foto: /STOCKEXPERT

Vremea rece vine cu multe boli de sezon. Nas înfundat, tuse, dar şi infecţii respiratorii, mai ales la copii. Pentru că în cazul micuţilor este indicat să nu se apeleze imediat la medicamente, trebuie să ştiţi că produsele apicole sunt foarte eficiente. Doctor biochimist Cristina Mateescu vorbeşte despre avantajele administrării de produse apicole, în special de propolis.



Propolisul dispune de o puternică acţiune antibiotică. Extractele de propolis inhibă creşterea stafilococului auriu. De asemenea, propolisul sporeşte activitatea antistafilococică a unor antibiotice de sinteză ca streptomicina, eritromicină şi amoxicilină. Extractele de propolis şi-au demonstrat efectul protector în tratamentul guturaiului care a beneficiat şi de scurtarea perioadei de tratament. Studiile efectuate au dovedit o reducere a incidenţei infecţiilor respiratorii la copii, manifestate sub formă de rinite, faringite, amigdalite streptococice şi bronşite.

Oamenii de ştiinţă au testat efectele bactericide ale propolisului - extract apos 13% - pe mai multe tulpini de bacterii gram + şi gram - precum şi pe tulpini de bacterii anaerobe izolate de la pacienţi cu infecţii ale căilor respiratorii superioare.

În urma cercetărilor, s-a ajuns la concluzia că la concentraţii ce variază între 6,25 şi 1g de extract de propolis/litru, toate tulpinile bacteriene sunt distruse. Totuşi, efectele sunt valabile doar la aplicarea topică a preparatelor şi nu prin administrarea sistemică a acestora.

Agent analgezic

Cercetătorii de la Universitatea Santa Catarina din Brazilia au realizat un studiu care evidenţiază eficacitatea propolisului ca agent analgezic, în tratamentul unor afecţiuni ca astmul bronşic, al bronşitei şi al virozelor respiratorii.

Pentru tratamentul acestui tip de afecţiuni se foloseşte o soluţie de propolis 5% în alcool, care stimulează procesul de regenerare tisulară în cazul de infectare a leziunilor. Soluţia alcoolică de propolis 5% poate fi utilizată şi în tratamente sub formă de aerosoli. Pentru aceasta se fac inhalaţii în care propolisul este dizolvat în proporţii de 1:2 în lapte fiert. Se recomandă ca pacientul să rămână în repaus circa 25 de minute după fiecare şedinţă de aerosoli. Aerosolizarea se poate face fie prin inhalaţiile simple, fie prin utilizarea unui aparat electric de aerosolizare. Un astfel de tratament durează circa 25 de şedinţe, iar dacă este necesar el poate fi repetat la fiecare trei luni.

În ajutorul astmaticilor
Utilizat ca supliment nutriţional, propolisul poate deveni un preţios adjuvant în tratamentul pacienţilor astmatici. Sub formă de soluţii apoase, acesta a fost aplicat zilnic, timp de două luni, în tratamentul unor forme moderate de astm bronşic. Studiile efectuate în Egipt cu astfel de extracte au demonstrat că pacienţii cărora le-a fost administrat au prezentat o incidenţă mai scăzută a crizelor de astm, pe fondul ameliorării funcţiei ventilatorii.

REACŢII ALERGICE.
Doctor biochimist Cristina Mateescu avertizează că, în ultimii ani, în ciuda largii utilizări datorate proprietăţilor terapeutice, există rapoarte privind apariţia de alergii la unele persoane cu sensibilitate cunoscută (alergii la polen, de exemplu). Pacienţii cu astm bronşic pot avea o serie de crize de dispnee în cursul inhalării propolisului. Ca regulă generală, persoanele hipersensibile la albine şi la înţepăturile acestora prezintă reacţii alergice la propolis. La fel se întâmplă şi cu persoanele care suferă de afecţiuni cronice: astm bronşic, eczemă etc. Nu se ştie încă dacă alergia apare din cauza propolisului sau din cauza reziduurilor proteice lăsate de albine în propolis (chiar venin de albine). Oricare ar fi însă cauza hipersensibilităţii, utilizarea propolisului în scopuri medicale trebuie să se facă cu multă grijă, mai ales la concentraţii de peste 30%-40%. La primele semne de alergie la propolis, trebuie consultat imediat un specialist.

×
Subiecte în articol: apiterapie