x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Relaxare cu ulei de levantica

Relaxare cu ulei de levantica

00 0000   •   00:00

Vine, vine primavara... Si o data cu ea depresia. Specialistul nostru va recomanda uleiurile volatile, in special cel de levantica, pentru a va insenina gandurile.

Cu multe secole in urma, oamenii au observat ca unele plante – rozmarinul, levantica, iasomia – le influenteaza pozitiv starea de spirit datorita parfumului lor. Cleopatra, Nefertiti, doua dintre cele mai frumoase femei din istoria universala, foloseau plantele frumos mirositoare pentru recapatarea bunei dispozitii si pentru relaxare. In zilele noastre, din aceste plante sunt extrase uleiurile volatile, cunoscute ca una dintre cele mai bune metode de lupta impotriva stresului.

Bai antistres

In cazul nevrozelor, depresiilor, atunci cand esti stresat sau foarte tensionat sunt recomandate uleiurile volatile cu efect de relaxare, de sedare: de levantica, de roinita, de trandafir, de ylang-ylang. Persoanelor obosite, deprimate, care au nevoie de o infuzie de energie li se potrivesc uleiurile volatile de eucalipt, brad, cimbru. Acestea au proprietati tonice si ne redau pofta de viata dupa o zi obositoare, inlatura oboseala mentala, imbunatatesc capacitatea de concentrare. Uleiurile pot fi folosite fie ca atare – cateva picaturi in lampa de aromaterapie, fie adaugate in apa de baie. "In apa pregatita pentru baie se pun cateva picaturi de ulei volatil si o mana de sare de baie impregnata cu spumant. Uleiurile volatile din plante dau un miros placut apei si actioneaza direct asupra psihicului, eliberandu-l de stres. Asupra pielii, baile cu saruri si plante au efect de curatare, dezintoxicare", arata dr. Cristina Pavel, medic specialist medicina de familie, cu competenta in apifitoterapie si homeopatie. De asemenea, pentru a ne relaxa inainte de culcare ne putem masa corpul cu un ulei-baza (de migdale, de samburi de struguri, de masline), in care adaugam cateva picaturi de ulei de trandafir sau levantica. Pe langa relaxarea mult dorita, aceste uleiuri hidrateaza si catifeleaza pielea. De multe ori, dupa o zi stresanta, suntem prost dispusi, iar somnul ne ocoleste. Uleiurile volatile de iasomie, de ylang-ylang, de patchouli ne asigura un somn linistit. Daca nu avem la indemana uleiurile volatile, dr. Cristina Pavel ne sfatuieste sa profitam de frunzele si florile de plante uscate. "Uleiurile volatile se pastreaza chiar si in plantele uscate. De aceea putem sa punem in apa de baie un saculet cu o combinatie de menta, iasomie, busuioc, roinita, petale de trandafir. Dupa o baie de 15-20 de minute, stresul acumulat de-a lungul zilei dispare ca prin minune", continua specialistul nostru.

TONICE. Uleiurile volatile de coriandru, chimen, levantica, menta, trandafir, rozmarin, iasomie au proprietati tonice demonstrate. Masajul sau inhalatiile cu aceste uleiuri (trei-patru picaturi de ulei puse intr-o batista) au efect antidepresiv si de stimulare nervoasa. Pentru masaj, uleiurile nu se aplica nediluate pe piele, deoarece pot provoca iritatii.

×
Subiecte în articol: uleiurile volatile terapii complementare