x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Remedii blânde în timpul sarcinii

Remedii blânde în timpul sarcinii

de Steluta Indrei    |    04 Noi 2008   •   00:00

Multe gravide evită să ia medicamente în timpul sarcinii de teamă să nu pună în pericol sănătatea copilului. Dar de ce să sufere din cauza greţurilor, oboselii sau constipaţiei când natura le pune la dispoziţie câteva remedii blânde?

Însă ca şi în cazul medicamentelor, preparatele din plante nu trebuie utilizate fără avizul unui medic cu competenţă în terapii complementare. Un specialist în acest domeniu – medicul primar Elena Armenescu – le oferă gravidelor reţete naturale pentru cele mai frecvente neplăceri ale sarcinii.

CEAIURI, SUCURI, LAPTE
Ceaiul de ghimbir poate fi utilizat de gravide pentru combaterea stărilor de greaţă şi ameţeală. În acelaşi scop se foloseşte şi rădăcina de ghimbir. Puteţi ţine în gură o bucată mică de rădăcină de ghimbir până când dispar stările neplăcute. Dr Elena Armenescu mai recomandă împotriva greţurilor feliuţe de lămâie cu miere. Senzaţia de oboseală poate fi înlăturată cu ajutorul ceaiurilor tonice şi al sucurilor de fructe. Ceaiul verde, dar nu mai mult de o ceaşcă pe zi, este revigorant şi înlocuieşte cu succes cafeaua, care este contraindicată în timpul sarcinii. Pentru a avea energie, dr Armenescu vă sfătuieşte să beţi în fiecare dimineaţă un suc de portocale şi lămâi, îndulcit cu miere.

Ceaiurile de muşeţel, de anghinare sau de gălbenele sunt indicate în cazul arsurilor, pe care gravidele le acuză mai ales seara. Un remediu excelent pentru aceste probleme este laptele dulce. O cană de lapte cald băut înainte de culcare va neutraliza aciditatea din tubul digestiv şi va calma senzaţia de arsură. Ceaiul de mentă poate fi folosit la tratarea indigestiei şi a diareii.

În cazul constipaţiei (foarte frecventă în trimestrul al treilea de sarcină din cauza compresiei uterului pe colon), dr Elena Armenescu recomandă două remedii. Dimineaţa, pe nemâncate, puteţi bea fie un pahar cu apă în care dizolvaţi două linguriţe cu miere, fie un pahar cu apă în care aţi pus seara la macerat patru-şase prune uscate. Acestea pot fi, de asemenea, mâncate.

IMUNITATE
În sezonul virozelor respiratorii, gravidele trebuie să acorde mare atenţie întăririi sistemului imunitar. Pentru aceasta sunt esenţiale vitaminele şi mineralele din fructe şi legume proaspete. În plus, gravidele pot beneficia de produse imunostimulatoare: tinctură de echinacea sau preparate pe bază de piper (se găsesc în farmacii sau la plafar). Produsele stupului – mierea, lăptişorul de matcă, propolisul – sunt, de asemenea, foarte eficiente pentru întărirea imunităţii.

Dacă răceala a apărut deja, gravidele pot folosi în loc de aspirină sau paracetamol următoarele remedii: ceai de tei, comprese cu oţet pentru scăderea febrei, comprese calde uscate în jurul gâtului, inhalaţii pentru desfundarea nasului, decoct din două nuci sparte pentru calmarea tusei.

CONTRAINDICATE. Ceaiurile diuretice (cozi de cireşe, urzică), cele purgative (cruşin), ceaiurile amare (salvie, pelin, coada şoricelului, rostopască) trebuie evitate în timpul sarcinii. Nu se folosesc nici uleiurile volatile puternice, cum ar fi uleiul de busuioc, scorţişoară, răşină, cimbru.

CALCIU. Pentru asigurarea necesarului de calciu, dr Elena Armenescu recomandă următoarea reţetă: se pisează coaja unui ou, peste care se adaugă suc de lămâie şi se lasă la macerat de seara până dimineaţa. Acest preparat se bea îndulcit cu o linguriţă de miere. Nu vă fie teamă că veţi simţi coaja de ou, aceasta de topeşte în sucul de lămâie. 

×
Subiecte în articol: terapii complementare