x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Remedii blănde pentru reumatici

Remedii blănde pentru reumatici

23 Oct 2007   •   00:00

De cum vine frigul, viaţa bolnavilor de reumatism se transformă intr-un calvar.O alternativă la pastile o constituie remediile naturiste, mai blănde şi mai eficiente.

De cum vine frigul, viaţa bolnavilor de reumatism se transformă intr-un calvar. Ei devin dependenţi de antiinflamatoare, numai că, incercănd să scape de durerile articulare, fac probleme stomacului. O alternativă la pastile o constituie remediile naturiste, mai blănde şi mai eficiente. "In tratamentul reumatismului se folosesc remedii cu proprietăţi antiinflamatoare, antioxidante şi mineralizante", ne spune dr Cristina Pavel, medic specialist medicină de familie, cu competenţă in apifitoterapie, acupunctură şi homeopatie. Argila şi nămolul nu mai sunt atăt de uşor de procurat şi de aplicat in acest sezon, dar avem multe alte opţiuni: fie tratamente locale, fie cu administrare internă. Creţuşca şi salcia, considerate aspirină naturală, se pot administra sub formă de pulbere, capsule, macerat, infuzie şi băi. Infuzia se prepară cu o linguriţă de plantă la o cană cu apă şi se lasă cinci minute la infuzat. Efect antiinflamator au şi preparatele din Boswellia şi Guggul (arbori răşinoşi), care se găsesc in magazinele cu profil naturist de la noi sub formă de capsule.

Băi

Un săculeţ cu plante scufundat in apa caldă de baie calmează durerile reumatismale. Se pot folosi creţuşcă, salcie, coada-calului, rozmarin, arnică sau spănz, toate cu proprietăţi antiinflamatorii. Pentru aplicaţii locale, compresele cu varză presată sunt o soluţie la indemănă. Ele se lasă pe articulaţie peste noapte. Pentru reumatismul inflamator se pot folosi cataplasme cu frunze de nuc, iar pentru reumatismul degenerativ - boabe de muştar pisate şi amestecate cu apă. Pasta se aplică pe articulaţia dureroasă timp de zece minute. Bitterul suedez poate fi şi el utilizat in cataplasme pentru tratamentul reumatismului degenerativ, dar nu se lasă pe articulaţie mai mult de una-două ore, avertizează dr Cristina Bălănescu. Untul-pămăntului are, de asemenea, efect antiinflamator. Planta se poate aplica pe articulaţia dureroasă ca atare sau se poate folosi un unguent din untul-pămăntului.

ARDEI IUTE. Tinctura de ardei iute tratează orice tip de reumatism. Ea se prepară cu 20 de grame de ardei iute uscat şi pisat, care se amestecă apoi cu 80 ml de alcool de 70-80 grade. Amestecul se ţine la macerat opt-zece zile. Tinctura se filtrează prin tifon dublu şi se aplică direct pe articulaţie.

VENIN DE ALBINE. Crema, injecţiile cu venin de albine sau inţepătura directă de albină sunt printre cele mai eficiente remedii contra reumatismului de orice fel. Veninul de albine imbunătăţeşte circulaţia sangvină şi stimulează organismul să producă propriul antiinflamator: cortizolul.

×
Subiecte în articol: terapii complementare