x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Remedii contra reumatismului

Remedii contra reumatismului

21 Apr 2006   •   00:00

A venit vremea cand frigul si umezeala ne intra in oase. Iar pentru reumatici, anotimpul friguros este un adevarat cosmar. Articulatiile dau dureri de nesuportat in sezonul rece, iar mobilitatea scade simtitor. Dar natura ne pune la dispozitie remedii care amelioreaza aceste dureri.

A venit vremea cand frigul si umezeala ne intra in oase. Iar pentru reumatici, anotimpul friguros este un adevarat cosmar. Articulatiile dau dureri de nesuportat in sezonul rece, iar mobilitatea scade simtitor. Dar natura ne pune la dispozitie remedii care amelioreaza aceste dureri. Exista cel putin 40 de forme de reumatism, iar cauzele sunt si ele la fel de variate. Insa toate au un element caracteristic: durerea care stanjeneste buna functionare a aparatului locomotor. Articulatiile sunt primele si cel mai grav afectate de reumatism, in special cele ale genunchilor, soldurilor si coloanei vertebrale. Dr. Stefan Stangaciu, medic specialist medicina de familie, cu competenta in apifitoterapie si acupunctura, precizeaza ca principala problema a bolnavilor de reumatism este insuficienta circulatorie de la nivelul articulatiilor. Iar tratamentul trebuie sa aiba in vedere restabilirea circulatiei prin folosirea unor plante care au proprietatea de a incalzi zona afectata.

Ardei iute. Pentru circulatie, dr. Stefan Stangaciu recomanda un preparat pe baza de ardei iute. Se piseaza 20 de grame de ardei iute uscat si se amesteca cu 80 ml de alcool de 70-80 grade. Amestecul se introduce apoi intr-un vas inchis la culoare si se depoziteaza intr-un loc intunecos. Se tine la macerat 8-10 zile, agitand vasul de trei ori pe zi. Tinctura se filtreaza prin tifon dublu si se aplica direct pe articulatie. Atentie! Nu se tine pe piele mai mult de 10-15 minute, intrucat provoaca iritatii. Dr. Stefan Stangaciu recomanda un amestec de 5 ml tinctura de ardei cu 95 grame de miere, intrucat mierea favorizeaza absorbtia rapida a tincturii in piele. Si plantele medicinale cu efect diuretic sunt eficiente pentru reumatici. Se face un amestec in parti egale din coada-calului, mesteacan, matase de porumb, hamei si muguri de plop. Peste acest amestec se pun 250 ml de apa fiarta si se consuma trei-patru cani pe zi. Se mai poate face un amestec de muguri de plop, coada-calului, galbenele, frunze de nuc si papadie, care se prepara si se consuma in acelasi mod.

SEDATIVE. Reumatismul este insotit inevitabil de o stare de anxietate, care accentueaza simptomele bolii. De aceea, dr. Stefan Stangaciu recomanda infuzii cu cateva plante care au efect sedativ: roinita, talpa-gastei, levantica, tei, hamei, paducel, busuioc. Seara, inainte de culcare, se poate prepara o infuzie cu una dintre aceste plante, folosind o lingurita de planta uscata la 250 ml de apa. Se beau trei-patru cani pe zi.

APICOLE. Si produsele stupului s-au dovedit eficiente in combaterea reumatismului. Dr. Stefan Stangaciu recomanda crema de propolis, care incalzeste articulatiile. Se poate folosi si un amestec de tinctura de propolis cu crema de galbenele. Aceasta se pregateste din 1%-2% tinctura de propolis si restul crema de galbenele. Produsele apicole sunt recomandate si pentru uz intern in cazul bolnavilor de reumatism. Se pot folosi polen (20-30 gr/zi), pastura (10-15 gr/zi), laptisor de matca (1-2 gr/zi) sau tinctura de propolis.

MOXIBUSTIE. Pentru calmarea durerilor reumatice, dr. Stefan Stangaciu recomanda moxibustia, o metoda din cadrul acupuncturii care foloseste caldura pe punctele de acupunctura. Acele au atasate la capete bucati de planta uscata (Artemisia argi sau Artemisia vulgaris), care ard si incalzesc locul dureros, stimuland circulatia sangvina.
×
Subiecte în articol: terapii complementare