Ceaiuri, macerate, uleiuri esenţiale din plante, masaje, acupunctură... Sînt nenumărate tipuri de remedii blînde pentru problemele noastre de sănătate. Iar specialiştii ne spun că fiecare tratament şi-a dovedit eficienţa pentru anumite părţi ale corpului. Iată care sînt remediile naturiste benefice din cap pînă în picioare.
Ceaiuri, macerate, uleiuri esenţiale din plante, masaje, acupunctură... Sînt nenumărate tipuri de remedii blînde pentru problemele noastre de sănătate. Iar specialiştii ne spun că fiecare tratament şi-a dovedit eficienţa pentru anumite părţi ale corpului. Iată care sînt remediile naturiste benefice din cap pînă în picioare.
CAP. Cele mai eficiente tratamente în cazul migrenelor sînt masajul tîmplelor, infuziile de plante şi compresele reci cu ceai de mentă aplicate pe frunte. Pentru masajul împotriva durerilor de cap trebuie să ne retragem într-o încăpere liniştită, luminată natural. Ne instalăm confortabil, respirăm profund şi închidem ochii. Ne aşezăm degetele mari pe centrul frunţii şi ne îndreptăm cu mişcări circulare către tîmple. Este necesar să efectuăm de zece ori această mişcare şi să încheiem masîndu-ne uşor tîmplele. O altă tehnică de masaj care alungă migrenele o constituie aplicarea presiunii uşoare cu degetele mari pe pielea capului. Acest tip de masaj trebuie să înceapă de la tîmple şi să se încheie în zona gîtului. Dr Larisa Ionescu-Călineşti, medic primar medicină internă, cu specializare în apifitoterapie, din cadrul Institutului Naţional pentru Medicină Complementară şi Alternativă, ne recomandă ca, dacă migrenele apar din cauza stresului, să bem seara o cană cu infuzie de măghiran, de flori de tei sau de iasomie.
GÎT. Un ceai călduţ din frunze de pătlagină, levănţică, cimbru, isop, cataplasmele cu cartof crud, compresele sau gargara cu bitter suedez sînt remedii simple, dar eficiente pentru calmarea durerilor în gît. De asemenea, pentru înlăturarea senzaţiei de uscăciune şi usturime din gît sînt indicate gargara cu infuzie de arnică, cimbrişor, coada-şoricelului, salvie, busuioc, muguri de brad. Aceste plante au proprietăţi antiseptice, antiinfecţioase şi emoliente.
SPATE. Durerile de spate care apar în urma orelor îndelungate petrecute la birou pot fi înlăturate cel mai eficient cu ajutorul masajului, dar şi cu acupunctură. În cazul în care poziţia incorectă pe scaun a dus la curbarea coloanei, specialiştii recomandă un anumit tip de masaj: kiroterapia. Kiroterapeutul aplică presiune asupra articulaţiilor şi vertebrelor pentru restabilirea poziţiei drepte a coloanei vertebrale.
SISTEMUL DIGESTIV. Pentru o varietate de probleme digestive se recomandă ridichea neagră. Bogată în vitamine şi minerale, ridichea neagră este
utilizată cu succes pentru proprietăţile sale de drenare a bilei şi de antispastic. Specialiştii în fitoterapie prescriu tratamentul cu ridiche neagră pentru drenajul hepato-biliar, pentru îmbunătăţirea digestiei după exces alimentar sau preventiv, atunci cînd ştim că vom avea o masă copioasă.
SEXUALITATE. Homeopatia, gemoterapia (tratamentul cu muguri de plante), fitoterapia, acupunctura sau reflexoterapia vin şi în ajutorul persoanelor care suferă de tulburări sexuale. Printre posibilele remedii homeopatice utile în tulburările de dinamică sexuală se numără: Conium, Lycopodium, Agnus Castus, Seleniu, Thuja, Onosmodium, Vinca Minor – TM – etc. Maceratele gemoterapice din mlădiţe de rozmarin au indicaţii în andropauză. Iar seminţele de frasin tratează tulburările libidoului, impotenţa, astenia sexuală şi sînt eficiente în prevenirea îmbătrînirii sexuale precoce.
SÎNI. Operaţiile costisitoare de mărire sau de lifting al sînilor pot fi înlocuite cu o serie de metode tradiţionale de a ne menţine sînii ca la 20 de ani. "Pentru redarea fermităţii sînilor se folosesc plante cu acţiune vasodilatatoare şi tonifiantă şi cele care conţin fitoestrogeni, cum ar fi feniculul. Sînt indicate, de asemenea, masajele uşoare realizate cu un preparat din ulei de susan. La zece părţi de ulei se adaugă o parte esenţă de lămîie", recomandă specialistul nostru, dr Larisa Ionescu-Călineşti. O altă soluţie pentru un decolteu bine definit o reprezintă compresele cu ulei esenţial de muşcată sau cu decocturi din plante care conţin acid silicic: coada-calului, brusture, păpădie, coada-şoricelului.
PICIOARE. Soluţia cea mai potrivită pentru a alunga durerile şi pentru a ameliora microcirculaţia de la nivelul picioarelor o constituie băile de plante. Specialiştii în fitoterapie ne recomandă să facem chiar o cură cu băi dintr-un amestec de plante: brad, tuia, ienupăr, mentă. Pentru un efect imediat de relaxare a picioarelor grele este indicat ca de cîte ori aveţi ocazia să vă masaţi tălpile călcînd pe o minge de tenis timp de două minute.
TEN. Petalele de trandafir sînt o sursă importantă de ingrediente eficiente pentru întreţinerea pielii corpului şi, în special, pentru ten. Petalele de trandafir au acţiune antibacteriană, sînt emoliente şi cicatrizante. Dr Larisa Ionescu-Călineşti ne recomandă să ne preparăm singuri, acasă, apă de trandafiri. Se pun 20-30 de picături de ulei volatil de trandafir într-o sticlă de 100 ml de apă curată, de izvor sau de apă plată. Se lasă cîteva zile la întuneric şi apoi se strecoară cu un filtru de cafea. Apa astfel obţinută poate fi folosită în tratamentul acneei, dermatitei, eczemelor. Se utilizează ca o loţiune de curăţare şi se aplică cu ajutorul unui tampon cosmetic.
PĂR. Pentru a reda strălucirea părului ni se recomandă să aplicăm un ulei special pe bază de jojoba sau cocos. Putem, de asemenea, să folosim un produs pe bază de uleiuri esenţiale revitalizante. Aceste uleiuri se aplică pe părul ud, după ce a fost spălat cu şampon, se lasă să acţioneze 30 de minute şi apoi se clăteşte părul. Pentru curăţarea în profunzime a părului, specialistul indică măştile de păr pe bază de argilă.
MÎINI. Se spune despre mîini că ne trădează vîrsta, deoarece pielea mîinilor îmbătrîneşte prima. Pentru a preîntîmpina îmbătrînirea precoce a mîinilor, specialiştii ne recomandă un amestec din suc de lămîie, brînză de vaci, miere (cîte o linguriţă din fiecare) şi morcov ras. Se poate folosi şi un măr fiert în lapte şi o linguriţă cu suc de struguri. Îngălbenirea unghiilor poate fi prevenită cu ulei de măsline amestecat cu cîteva picături de zeamă de lămîie.
Citește pe Antena3.ro