Afinul, coacăzul negru, coada calului, coada şoricelului, ienupărul sunt numai câteva dintre plantele care pot diminua simptomele cistitei.
Astfel, disconfortul la urinat, creşterea numărului de micţiuni zilnice, dar şi nocturne, durerile uretrale pot fi combătute nu numai cu un tratament medicamentos, ci îşi găsesc un aliat şi în aceste plante
medicinale.
INFUZII
În aceste cazuri, sunt recomandate câteva infuzii. Se pune o lingură de frunze uscate de afin peste o cană de apă clocotită. Se lasă câteva minute pentru a se răci şi se vor consuma 2-3 căni pe zi.
Infuzie se mai poate face şi din coacăz negru. Se pun 2 linguri de frunze uscate în 200 ml de apă clocotită. Infuzia se acoperă 15 minute. Zilnic se beau 3 căni de infuzie. Pentru infuzia din coada şoricelului sunt necesare 2 linguri de flori de plantă şi 250 ml de apă clocotită, urmând să fie consumată pe parcursul zilei.
DECOCT DIN COZI DE CIREŞE
La fel de benefic este şi decoctul din cozi de cireşe. Acesta se prepară din 100 g cozi de cireşe şi 650 ml de apă, care se fierb 15 minute, se va bea pe parcursul zilei. Decoctul din coada calului se prepară din 6 linguri de plantă mărunţită şi un litru de apă; se va consuma în timpul zilei.
"Recomand şi tincturile de cimbru şi ienupăr, care sunt foarte eficiente. Se vor dilua 15 picături în puţin ceai sau apă şi se va consuma de 3 ori pe zi", precizează medicul Cristina Bălănescu.
Extractele din mlădiţe de merişor şi din muguri de plop negru pot, de asemenea, să amelioreze şi chiar să trateze simptomele ce apar în cazul cistitei. Se vor consuma 50 picături de 2 ori pe zi, de preferat dimineaţa şi seara.
CEAI. Din asocierea mai multor plante se poate prepara un ceai cu efecte benefice în cazurile de cistită. Pentru acesta este nevoie de 20 g de frunze din următoarele plante: merişor, mesteacăn, pătrunjel şi coada calului. O lingură din amestecul acestor plante şi 250 ml de apă se fierb 15 minute. Se beau 2-3 căni pe zi, în cazul în care avem tulburări de micţiune.
PREVENŢIE. Pentru prevenirea tulburăririlor de micţiune, trebuie respectate câteva reguli simple. Să bem zilnic multe lichide: ceaiuri, sucuri de fructe şi apă plată. O toaletă intimă corectă şi evitarea produselor de baie iritante.
Citește pe Antena3.ro