x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Respira adanc si uita de griji!

Respira adanc si uita de griji!

19 Apr 2006   •   00:00

De cele mai multe ori, in situatiile cele mai tensionate, cand simtiti ca nu aveti putere sa mergeti mai departe, pastilele si numeroasele solutii oferite de reviste nu functioneaza. Metoda cea mai eficienta, dar si cea mai la indemana pentru oricine este: "Trageti aer in piept, respirati adanc si uitati de toate grijile!". Insa nici aceasta metoda de a alunga stresul nu este atat de simpla pe cat pare, intrucat foarte putine persoane stiu intr-adevar sa respire corect pentru a obtine rezultate notabile. O respiratie corecta elibereaza organismul de stres, previne tulburarile de somn, dintre care cea mai importanta este insomnia, alunga depresia, reduce eventualele tendinte agresive si stimuleaza creativitatea. Iata cateva exercitii care, daca le veti efectua zilnic, va vor ajuta sa inspirati si sa expirati in mod corect.

EXERCITII

Daca va simtiti coplesit de ganduri negre, cea mai buna solutie pentru dumneavoastra este sa respirati profund. Asezati-va mainile pe abdomen in timp ce trageti aer in piept si imaginati-va toracele ca fiind un balon care se umple incet-incet cu aer. Apoi, pe masura ce expirati, abdomenul trebuie sa fie complet relaxat. Repetati acest exercitiu de respiratie de cel putin trei-cinci ori, concentrandu-va pe modul in care creste si apoi scade nivelul abdomenului. Daca starea de stres persista, se recomanda sa faceti o pauza de cateva minute si apoi sa reluati seria de exercitii.

SUSPIN. Un exercitiu special de respiratie care alunga stresul cotidian este un "oftat fortat". Inspirati incet si apoi incercati sa expirati tot aerul din plamani, similar unui suspin, tinand gura inchisa pe tot parcursul exercitiului. Repetati de 8-12 ori. Acest exercitiu va ajuta sa va calmati in situatiile cele mai tensionate, fie la serviciu, fie acasa. Un alt exercitiu energizant de respiratie va va reda starea de bine de care aveti nevoie, va va stimula circulatia si sistemul nervos. Pentru acest exercitiu trebuie sa stati in picioare, cu bratele pe langa corp. Ridicati mainile in fata, cu palmele orientate in sus. Inspirati in timp ce duceti usor mainile la umeri. Apoi, pe masura ce expirati, aduceti bratele in pozitia initiala.

YOGA. Eercitiile de yoga se concentreaza in special pe respiratie. Cea mai cunoscuta pozitie de yoga care va va ajuta sa respirati corect este pozitia lotusului. Stand in sezut, cu picioarele incrucisate, tineti mainile relaxate pe genunchi, cu palmele orientate in sus, impreunand degetele mijlociu si mare. Inchideti ochii si incercati sa va goliti mintea de gandurile rele, inspirand profund si apoi expirand lent. Realizati acest exercitiu zilnic, dimineata, cu fereastra deschisa.

×
Subiecte în articol: terapii complementare