x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Restaurante eco

de Florina Zainescu    |    21 Mar 2008   •   00:00
Restaurante eco
Sursa foto: Nuernberg Messe/

În ţările din vestul Europei şi peste Ocean, în Statele Unite, restaurantele cu alimente bio în meniu fac parte deja din peisajul coti­dian. În România nu avem încă nici un astfel de local.• Produsul zilei: Ciocolată cu lapte

În ţările din vestul Europei şi peste Ocean, în Statele Unite, restaurantele cu alimente bio în meniu fac parte deja din peisajul coti­dian. În România nu avem încă nici un astfel de local.

Restaurante “de fiţe” sau fast-food-uri care oferă clienţilor fructe şi legume proaspete şi alte alimente biologice, în loc de hamburger cu cartofi prăjiţi, puteţi găsi prin mai toate marile capitale europene. Dar şi în oraşele mai importante din Vest sau chiar în mici localităţi de provincie. Şi în Statele Unite, situaţia este aceeaşi: tot mai multe restaurante au şi alimente bio sau chiar meniuri exclusiv organice. De altfel, spre sfârşitul lunii ianuarie, la New York s-a deschis primul restaurant 100% “verde”, Gusto Grilled Organics. Acest restaurant nu numai că serveşte numai mâncare organică inspirată din bucătăria latină, dar este şi eco-friendly. Majoritatea materialelor folosite sunt biodegra­dabile în 90 de zile, mobila a fost realizată din lemn reciclat, foloseşte becuri ecologice şi chiar energie eoliană. Gusto este certificat “verde” de Asociaţia Restaurantelor Verzi din Boston şi a trebuit să îndepli­nească 22 de paşi verzi pentru a obţine recunoaşterea.

 

LA NOI. În România, din păcate, nu există încă nici un restaurant ecologic. Au fost exprimate câ­teva intenţii în acest sens, însă deo­cam­dată nu s-a materializat încă nici una. Dar cum îţi poţi face un restaurant eco? Potrivit Ameliei Răchită, reprezentantul organismului de inspecţie şi certificare eco Ceres Certification, nu există reglementări specifice pentru certificarea restaurantelor care servesc produse bio. Însă, dacă se doreşte recunoaş­te­­rea eco, “restaurantele pot fi incluse, eventual, în categoria «procesatorilor», pentru că se ocupă de prepa­ra­rea alimentelor, şi pot obţine certificare”, a declarat Amelia Ră­chită. Pentru a fi eco, un restaurant trebuie să deţină copiile tuturor certificatelor ecologice ale produselor pe care urmează să le comercializeze ca atare sau să le folosească la prepa­rarea altor alimente. Toate ingredientele folosite la gătit trebuie să fie ecologice sau, acolo unde nu se poate, să fie înlo­cuite doar cu produselor admise conform standardelor de producţie ecologică. Alimentele organice nu trebuie să intre în contact cu cele conven­ţionale.

 

florina.zainescu@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: bio