Animalele bio trebuie să aibă foarte mult spaţiu la dispoziţie, atât la păşune, cât şi în adăposturi, astfel încât să fie relaxate şi nici să nu polueze. • Produsul zilei: Miere bio, pentru un plus de sănătate
Animalele bio trebuie să aibă foarte mult spaţiu la dispoziţie, atât la păşune, cât şi în adăposturi, astfel încât să fie relaxate şi nici să nu polueze.
Animalele crescute în sistem ecologic trebuie să aibă acces la suprafeţe de exerciţiu în aer liber, iar numărul acestora pe unitatea de suprafaţă trebuie limitat, se arată în Normele Metodologice de aplicare a OUG 34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice. Astfel se reduce la minimum orice formă de poluare a apei şi solului.
Pentru că, în cantităţi mari, “îngrăşămintele naturale” produse de animale poluează, densitatea de vaci de lapte bio pe un hectar de păşune nu trebuie să fie mai mare de două capete – echivalentul a 170 kg azot de îngrăşământ pe an/hectar, cantitatea totală maximă de îngrăşăminte pe fermă admisă în acest sistem agricol. Densitatea creşte la maximum 3,3 capete/ha în cazul bovinelor adulte, cu vârsta de 1-2 ani. Oile şi caprele sunt mai puţin poluante şi, drept urmare, sunt admise circa 13 capete pe hectarul de păşune.
DORMITOARE. Şi adăposturile trebuie să fie suficient de mari. Nu pe motiv de poluare, ci pe motiv de bunăstare. Astfel, suprafaţa netă de care trebuie să dispună o vacă de lapte în adăpost trebuie să fie de minimum 6 mp, în timp ce unei oi sau unei capre trebuie să i se asigure un spaţiu “personal” de 1,5 mp. Şi asta deoarece stresul dăunează grav sănătăţii. Organismul animalelor stresate produce toxine care “poluează” carnea, dar şi laptele.
florina.zainescu@jurnalul.ro
• Produsul zilei: Miere bio, pentru un plus de sănătate