x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Rigorile zootehniei ecologice

Rigorile zootehniei ecologice

de Florina Zainescu    |    16 Feb 2008   •   00:00
Rigorile zootehniei ecologice
Sursa foto: Jurnalul foto/

Animalele bio trebuie să aibă foarte mult spaţiu la dispoziţie, atât la păşune, cât şi în adăposturi, astfel încât să fie relaxate şi nici să nu polueze. • Produsul zilei: Miere bio, pentru un plus de sănătate

Animalele bio trebuie să aibă foarte mult spaţiu la dispoziţie, atât la păşune, cât şi în adăposturi, astfel încât să fie relaxate şi nici să nu polueze.

Animalele crescute în sistem ecologic trebuie să ai­bă acces la suprafeţe de exer­ci­ţiu în aer liber, iar nu­mărul acestora pe unitatea de su­prafaţă trebuie limitat, se arată în Normele Metodologice de aplicare a OUG 34/2000 privind produ­se­le agroalimentare ecologice. Astfel se reduce la minimum orice for­mă de poluare a apei şi solului.

Pentru că, în cantităţi mari, “în­gră­­şă­mintele naturale” produse de ani­male poluează, densitatea de vaci de lapte bio pe un hectar de pă­şu­ne nu trebuie să fie mai mare de două ca­pe­te – echivalentul a 170 kg azot de îngrăşământ pe an/hectar, can­tita­tea totală maximă de în­gră­şă­minte pe fermă admisă în acest sis­tem agricol. Densitatea creşte la ma­xi­mum 3,3 capete/ha în cazul bo­vi­ne­lor adulte, cu vârsta de 1-2 ani. Oile şi caprele sunt mai puţin poluante şi, drept urmare, sunt admise circa 13 capete pe hectarul de păşune.

 

DORMITOARE. Şi adăposturile trebuie să fie suficient de mari. Nu pe motiv de poluare, ci pe motiv de bunăstare. Astfel, su­prafaţa netă de care trebuie să dis­pu­nă o vacă de lapte în adăpost tre­buie să fie de minimum 6 mp, în timp ce unei oi sau unei capre trebuie să i se asigure un spaţiu “personal” de 1,5 mp. Şi asta deoarece stresul dăunează grav sănătăţii. Organismul animalelor stresate produce toxine care “poluează” carnea, dar şi laptele.

 

florina.zainescu@jurnalul.ro

 

Produsul zilei: Miere bio, pentru un plus de sănătate

×
Subiecte în articol: bio