x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Sănătos - Alegeţi hrana ecologică

Sănătos - Alegeţi hrana ecologică

de Florina Zainescu    |    15 Sep 2008   •   00:00
Sănătos  -  Alegeţi hrana ecologică

Mîncarea pentru bebe, laptele, căpşunile, orezul, fasolea, ţelina, castraveţii, cartofii, ardeii, porumbul, soia, piersicile, merele, strugurii, cireşele sau caisele eco trebuie preferate “suratelor” convenţionale.



Mîncarea pentru bebe, laptele, căpşunile, orezul, fasolea, ţelina, castraveţii, cartofii, ardeii, porumbul, soia, piersicile, merele, strugurii, cireşele sau caisele eco trebuie preferate “suratelor” convenţionale.

Site-ul Kidsorganics.com a întocmit o listă cu cele mai importante alimente care ar trebui consumate în variantă ecologică. În fruntea listei este hrana gata preparată (la borcănel) pentru bebeluşi. Recomandarea se bazează pe faptul că sistemele imunitar, nervos şi hormonal al noilor născuţi sînt foarte vulnerabile la chimicale. Mai multe teste făcute în străinătate au arătat că în mîncarea convenţională pentru bebeluşi mai apar şi reziduuri de pesticide. Din hrana gata preparată nu lipsesc coloranţii şi conservanţii sintetici. Aşa că părinţii ar trebui să cîntărească avantajele şi dezavantajele hranei convenţionale înainte de a o introduce în alimentaţia micuţilor.

Legume şi fructe “magnet” pentru pesticide

Însă cei mici nu pot fi hrăniţi la nesfîrşit cu mîncare bio specială pentru bebe. Din păcate, o serie întreagă de fructe, legume sau cereale care intră în alimentaţia copiilor – dar şi a adulţilor – sînt stropite cu doze mari de pesticide, din pricina sensibilităţii la dăunători, sînt injectate cu chimicale ca să rămînă proaspete mai mult timp sau sînt modificate genetic în agricultura convenţională. Iar unele dintre acestea absorb cantităţi mari de “poluanţi”.

Recomandări

De aceea pe lista întocmită de site-ul Kidsorganics.com cu cele mai impor-tante alimente care ar trebui consumate în variantă eco – atît de copii, cît şi de adulţi – se regăsesc căpşunile, orezul, fasolea verde, ţelina, castraveţii, cartofii, ardeii graşi, porumbul, soia, piersicile, merele, cireşele, caisele sau strugurii.

Vi se pare puţin lucru că raportul din 19 iunie 2008 al organismului guvernamental britanic care verifică siguranţa produselor alimentare din punct de vedere al concentraţiei de pesticide a arătat că peste 90% din căpşunile testate erau contaminate?

Printre cele mai importante alimente care ar trebui consummate în variantă ecologică se numără şi laptele sau produsele lactate.  Chiar dacă reziduurile de pesticide şi, în cazul laptelui, de antibiotice sînt prezente în doze foarte mici, acestea se acumulează în timp şi provoacă diverse probleme de sănătate. La orice vîrstă.

×
Subiecte în articol: bio