Făinuri integrale, fulgi de cereale, pâine, paste făinoase, sucuri de seminţe încolţite sau de legume cu frunze. Comercianţii bio vă pun la dispoziţie tot felul de aparate cu ajutorul cărora puteţi prepara oricând astfel de alimente şi băuturi “curate”.
Ştiaţi că făina îşi pierde foarte repede valorile nutritive prin volatilizare şi de aceea este, în mod normal, un produs cu termen de valabilitate de doar două, trei luni? Asta dacă nu e aditivată…
MORAR DE OCAZIE
Acum puteţi obţine, la dumneavoastră acasă, făină integrală
proaspătă, fără chimicale. Cum? Cu ajutorul unei mini-mori casnice cu pietre.
Nu ocupă mult spaţiu şi sunt foarte uşor de folosit: puneţi cerealele bio,
reglaţi fineţea făinei şi… start. Rezultă astfel o făină integrală cu calităţi
superioare celei fabricate la morile industriale care folosesc valţuri metalice
pentru sfărâmarea boabelor – produsul oxidează –, şi lucrează la viteze foarte
mari, distrugând structura moleculară şi substanţele hrănitoare din bob. Mori
casnice – dar şi materia primă de măcinat – găsiţi la magazinul bio Leacul din
Capitală. Acestea nu macină numai grâu comun, durum sau spelta, ci şi secară,
orz, ovăz, orez, mei, hrişcă, soia, năut sau seminţe şi fructe oleaginoase.
Şi dacă tot aveţi făină integrală proaspătă, n-ar fi păcat să nu faceţi pâine în casă? În marile lanţuri de retail, dar şi în magazinele bio – la comandă – se găsesc aparate speciale pentru asta.
Avantajul este că puteţi să vă preparaţi foarte simplu orice fel de pâine: cu seminţe, cu lapte, cu nuci, cu stafide etc.
Aveţi obiceiul de a mânca cereale la micul dejun? Acum puteţi consuma cereale din producţie proprie. Tot la magazinul Leacul se găsesc mici aparate de făcut fulgi proaspeţi. Acestea au avantajul că fulgii se produc la rece şi păstrează astfel toate vitaminele şi mineralele din cereale.
VITAMINE
Pentru amatorii de hrană “vie” la Leacul, dar şi la
magazinul Pukka Food se găsesc germinatoare. O “maşinărie” foarte simplă care vă
ajută să creşteţi repede şi uşor germeni de cereale ecologice, dar şi de lucernă
sau brocoli, de exemplu. Seminţele germinate pot fi consumate ca atare sau în
salate şi sunt o sursă naturală de hrană supernutritivă. Acestea sunt foarte
bogate în pro-vitamina A, complexul de vitamine B, vitaminele C şi E, calciu,
fier, magneziu, potasiu, seleniu, zinc, clorofilă şi enzime antioxidante. Seminţele
germinate pot fi trasformate şi în... sucuri hrănitoare. Cu ajutorul storcătoarelor
şi a roboţilor de bucătărie speciali. În plus, roboţii pot fi folosiţi şi
pentru stoarcerea legumelor cu frunză, a fructelor, prepararea untului de
arahide, pregătirea pastelor făinoase bio sau a mâncării pentru bebeluşi.
Jurnalul foto