x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Sânzienele

de Gina Matei    |    24 Aug 2010   •   00:00
Sânzienele

Sânzienele sunt plante cu vechime şi cu multiple proprietăţi terapeutice.

Cristina Bălănescu, medic primar medicină ge­nerală, cu competenţă în terapii complementare, recomandă sânzienele în special în unele afecţiuni tiroidiene. În aceste cazuri se administrează sub formă de infuzie sau tinctură. Se consumă o cană de infuzie dimineaţa, pe stomacul gol, sau zilnic 15 picături de tinctură.


BUNE LA SLĂBIT
Specialistul nostru precizează că există trei motive puternice pentru care sânzienele pot fi folosite cu încredere în curele de slăbire.

În primul rând, această plantă are un rol depurativ. Apoi, echilibrează vezica biliară, o drenează mai bine. Iar cel de-al treilea motiv este că sânzienele au rol diuretic. De aici deducem beneficiile pe care le oferă sânzienele la nivelul rinichilor şi al vezicii.


ÎN BOLILE SISTEMULUI NERVOS

Datorită rolului sedativ, doctor Cristina Bălănescu recomandă sânzienele în nevroze, depresii, insomnii, pentru că reuşesc să calmeze persoanele agitate. Sunt foarte bune şi în tulburările cauzate de menopauză.

Se administrează sub formă de extract. Pentru prepararea extractului se foloseşte o lingură cu plantă uscată, care se mace­rează opt-zece ore într-o cană cu apă rece. Se strecoară şi se încălzeşte puţin înainte de a fi băut. Se administrează câte trei căni pe zi. Cura durează două luni, după care se face o pauză de 14 zile.

Sânzienele au şi rol afrodiziac. În acest caz, se administrează seara, sub formă de infuzie preparată dintr-o lingură cu plantă la 200 ml de apă.


UZ EXTERN

Planta opărită poate fi folosită sub formă de cataplasme în erupţii cutanate, în reumatism, având proprietatea de a calma mâncărimile. Dar specialistul nostru recomandă compresele cu infuzie de sânziene şi în cosmetică, pentru menţinerea elasti­cităţii pielii şi estomparea ridurile. Infuzia se prepară dintr-o linguriţă cu flori uscate şi dintr-o cană cu apă clocotită cu care se umezeşte o compresă, ce se aplică pe faţă dimineaţa şi seara.

Cu rol cosmetic se folosesc şi băile cu sânziene. Baia cu sânziene se face timp de 20 de minute. Specialistul nostru atrage atenţia că, pentru ca baia să aibă un efect mai puternic, să se facă un duş înainte, frecând bine pielea, pentru a îndepărta straturile de piele moartă şi pentru a activa circulaţia.

Persoanele cu pielea uscată pot aplica după baie unguent de sânziene. Unguentul de sânziene, procurat de la magazinele cu produse naturiste, este eficient şi contra bolile cutanate (răni, furuncule, eczeme), ulceraţii şi pentru durerile reumatice.

×
Subiecte în articol: terapii complementare