x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Scufunda-te in ape medicinale

Scufunda-te in ape medicinale

31 Mar 2006   •   00:00

In vacanta de vara facem toate eforturile pentru a ne bucura de o excursie cu familia in strainatate. Turcia, Grecia, Croatia sunt destinatiile cele mai dorite de romani.

Din pacate, din ce in ce mai putini dintre noi aleg ca destinatie de vacanta statiunile cu ape medicinale din Romania: Slanic Moldova, Sovata, Calimanesti... De la reumatism pana la afectiuni digestive si dermatologice, in cure interne sau aplicate extern, apele minerale medicinale trateaza o gama variata de afectiuni.

Gastrita sau chiar ulcer


Apele medicinale au continut bogat in sulf, fier, magneziu si pot fi radioactive sau neradioactive. Administrate intern, apele sulfuroase si radioactive sunt indicate pentru tratarea unor afectiuni gastrice si renale. In functie de cantitatile recomandate de medicul curant, apele medicinale cresc sau scad aciditatea gastrica, stimuleaza circulatia sangvina si, in acelasi timp, intensifica activitatea stomacului si a intestinului, arata dr. Ioan Dumitrescu, medic specialist medicina fizica si recuperare medicala din cadrul Centrului National de Acupunctura si Homeopatie. Statiunile cu profil gastroenterologic din tara noastra sunt: Slanic Moldova, Sangeorz-Bai, Olanesti, Caciulata, Calimanesti, Malnas, care rivalizeaza cu statiuni internationale de renume.

Bai


Baile cu ape medicinale contribuie la calmarea durerilor reumatismale. Iar compresele sau chiar mastile care au la baza apa minerala medicinala sunt indicate in diverse afectiuni ale pielii. Aplicata extern, apa medicinala este benefica in afectiunile respiratorii sau ginecologice, in special pentru femeile ajunse la menopauza. In ceea ce priveste persoanele de varsta a treia, baile cu ape minerale sunt recomandate doar partial: de la genunchi in jos sau numai bratele. Baile reci alternand cu cele calde sunt indicate pentru refacerea circulatiei sangvine. Tratamentul intr-o statiune balneoclimaterica dureaza 18 zile, apele medicinale fiind folosite in combinatie cu fizioterapia, kinetoterapia si masajul.

CONTRAINDICATII. Toate tipurile de cure balneare (profilactice, terapeutice si de recuperare) sunt contraindicate persoanelor cu boli febrile, infectioase, cu neoplasm sau celor cu boli in forme acute. Pe de alta parte, varstnicii cu afectiuni dermatologice avansate nu pot beneficia de bai termale comune. In acest mod, se evita contaminarea celorlalti pacienti.

ANEMIE, OSTEOPOROZA. Persoanele anemice beneficiaza cel mai mult de pe urma tratamentelor cu ape feroase, iar celor cu lipsa de calciu sau care sufera de osteoporoza le sunt reomandate apele cu un continut ridicat de calciu. Potrivit dr. Ioan Dumitrescu, reumaticii nu vor alege ca destinatii statiuni situate in zone geografice umede, ci cele din zone uscate, cum este Lacul Sarat de la Amara.
×
Subiecte în articol: medicinale terapii complementare