x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Seminţe de in contra cancerului

Seminţe de in contra cancerului

de Georgeta Licsandru    |    18 Mar 2008   •   00:00

Oamenii au mâncat seminţele de in încă din epoca pietrei. Scrierile biblice menţionează că în pâine se adăuga făină de in. Totuşi, primul care a vorbit despre proprietăţile terapeutice ale seminţelor de in a fost Hipocrate.

Oamenii au mâncat seminţele de in încă din epoca pietrei. Scrierile biblice menţionează că în pâine se adăuga făină de in. Totuşi, primul care a vorbit despre proprietăţile terapeutice ale seminţelor de in a fost Hipocrate. În prezent, s-a demonstrat că seminţele de in au proprietăţi anticancerigene, antiinflamatoare, hipocolesterolemiante, laxative. Seminţele de in sunt una dintre cele mai bune surse de lignani, substanţe ce previn în special cancerul de colon şi pe cel de prostată.

 

 

Grăsimi bune

Proprietăţile anticancerigene se datorează şi grăsimilor de calitate care se găsesc în seminţele de in. Ele conţin aproximativ 41% grăsimi din seria acizilor omega 3 cu lanţ scurt (acidul alfalinolenic). Dacă nu avem probleme de sănătate, atunci organismul poate să transforme acizii omega 3 cu lanţ scurt din seminţele de in în acizi omega 3 cu lanţ lung, care ne protejează de cancer şi de boli cardiovasculare, boli neurodegenerative.

“De asemenea, în prezent, substanţele nutritive din seminţele de in sunt studiate pentru potenţialul lor de încetinire a creşterii tumorilor, atunci când boala s-a declanşat. De menţionat este şi rolul inului în tratamentul complicaţiilor aterosclerozei. Seminţele de in stimulează funcţia arterială şi previn formarea trombilor (cheagurilor) în vasele sangvine”, arată dr Iulia-Violeta Vlad, medic specialist medicină de familie, cu competenţă în api-fitoterapie.

 

 

Fibre

Seminţele de in se remarcă de asemenea prin conţinutul de vitamina E, săruri minerale (calciu, potasiu, siliciu, fier) şi fibre alimentare. Fibrele interacţionează cu asimilarea grăsimilor şi, cel mai important, stimulează digestia. Datorită fibrelor, seminţele au efect laxativ, fiind indicate în tratamentul constipaţiilor cronice. Dr Iulia-Violeta Vlad recomandă seminţele de in persoanelor care au dietă săracă în fibre alimentare (fructe şi legume crude, cereale integrale). Aceste persoane pot să îşi facă un macerat la rece, din două linguriţe de seminţe de in la un pahar cu apă. Se lasă la macerat două-trei ore, apoi se consumă atât lichidul obţinut, cât şi seminţele. Specialistul nostru atrage atenţia că seminţele de in trebuie evitate în cazul ocluziilor intestinale, pentru că pot favoriza apariţia complicaţiilor. Precauţie în consumul seminţelor de in trebuie să manifeste şi persoanele care fac tratament pentru bolile de inimă. Seminţele de in pot întârzia absorbţia intestinală a medicamentelor.

×
Subiecte în articol: semintele terapii complementare