x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Seminţele de cânepă

Seminţele de cânepă

de Magda Marincovici    |    20 Sep 2010   •   00:00
Seminţele de cânepă
Sursa foto: /Thinkstock

Seminţele de cânepă reprezintă unul dintre alimentele cele mai nutritive, datorită conţinutului ridicat de proteine, uleiului bogat în acizi graşi polinesaturaţi omega 6 şi omega 3 şi fibrelor insolubile.

Reprezintă, de asemenea, o sursă bună a antioxidantului vitamina E sub formă de alfa-, beta-, gamma-, delta-tocoferol şi alfa-tocotrienol. În seminţele de cânepă avem şi multe minerale - potasiu, magneziu, fier, zinc, calciu, fosfor -, dar şi microelemente: stronţiu, thorium, arsenic şi crom.


RAPORTUL IDEAL OMEGA 6 ŞI OMEGA 3

Acidul linoleic din familia omega 6 şi acidul alfa-linolenic din familia omega 3 se numesc acizii graşi esenţiali (AGE), care, asemenea vitaminelor, sunt vitali. Aceştia nu pot fi sintetizaţi de corpul uman, de aceea trebuie să-i obţinem din mâncare.

Uleiul de seminţe de cânepă este singurul ulei vegetal care conţine acizii graşi omega 6 şi omega 3 în raportul magic de 3:1, proporţia optimă pentru nevoile organismului uman.


Consumul periodic de ulei de cânepă poate avea efecte benefice.
Boli cardiovasculare. Uleiul de cânepă joacă un rol important în menţinerea sănătăţii sistemului cardiovascular prin reducerea trigliceridelor şi a nivelului de colesterol.

● Sănătatea pielii. Uleiul de cânepă furnizează acizii graşi necesari în menţinerea sănătăţii şi a flexibilităţii membranelor celulare, având, totodată, proprietăţi antivirale, antifungice şi antibacteriale. În plus, dă rezultate bune în tratarea afecţiunilor de tipul eczeme şi psoriazis.

● Echilibrul sistemului nervos.
Acizii graşi esenţiali sunt necesari pentru o structură sănătoasă a membranelor celulare, sunt vitali pentru scutul de mielină, învelişul celulelor nervoase. La copii, omega 3 şi omega 6 contribuie la dezvoltarea sănătoasă a creierului şi a funcţiilor cognitive. În plus, constituie un tratament adjuvant în cazul ADHD (hiperactivitate) sau a altor probleme comportamentale.

● Echilibrul hormonal. Cânepa are singura sămânţă comestibilă care conţine acid gamma-linolenic (AGL), benefic în tratarea simptomelor premenstruale şi ale menopauzei. Datorită profilului acizilor graşi din cânepă, ea este o sursă valoroasă de AGL pentru consumul pe termen lung. În plus, clorofila conţinută este bogată în magneziu şi extrem de folositoare organismului.

● Proprietăţi de antiinflamator şi antiartritic.
Acizii graşi omega 3 ajută la producerea seriilor prostaglandin 3 (PG3), substanţe antiinflamatoare care funcţionează asemenea hormonilor. Afecţiunile artritice sunt tratate cu succes pe termen lung prin contribuţia acizilor graşi obţinuţi din uleiul de cânepă, un exemplu fiind artrita reumatoidă.

● Întărirea sistemului imunitar. Acizii graşi esenţiali îmbunătăţesc funcţionarea sistemului imunitar, ajută la reglarea bacteriilor intestinale şi cresc energia celulară necesară la eliminarea toxinelor.


PROTEINELE DIN SEMINŢELE DE CÂNEPĂ
Din întreg regnul vegetal, seminţele de cânepă reprezintă singura sursă de proteine comestibile asimilate complet de organismul uman. 65% din conţinutul total de proteină din sămânţa de cânepă o constituie proteina globulară numită edestină, asemănătoare globulinei din plasma sanguină umană. Edestina, uşor de digerat, este secretul unui sistem imunitar sănătos, deoarece are abilitatea unică de a stimula producerea de anticorpi împotriva agenţilor invazivi. Fiind aproape lipsită de fosfor, ajută în afecţiunile renale.

Proteina din cânepă conţine cei 21 de aminoacizi binecunoscuţi, printre care cei opt aminoacizi esenţiali pe care organismul uman adult nu îi poate produce. Aceste proteine sunt considerate potenţiali alergeni întâlniţi la soia, lactate, ouă, arahide, spre deosebire de seminţele din cânepă, unde nu au fost semnalate reacţii de acest fel până acum. La seminţele de cânepă continuţul scăzut de oligozaharide protejează tractul digestiv, pe când la alte legume produc mici disconforturi, cum ar fi gazele intestinale.

Pentru orice dietă, seminţele de cânepă pot fi atât o sursă vegetală de acizi graşi, antioxidanţi, vi­tamine, minerale, fibre, clorofilă, cât şi o sursă completă, echilibrată şi lipsită de gluten pe baza aminoacizilor esenţiali.


FIBRELE DIN SEMINŢELE DE CÂNEPĂ
În proporţie de 92% insolubile, fibrele din seminţele de cânepă menţin sănătoasă flora intestinală, elimină constipaţia şi curăţă tractul digestiv.


ULEI DIN SEMINŢE DE CÂNEPĂ  

Uleiul este obţinut prin presarea la rece a seminţelor de cânepă şi conţine 89% acizi graşi nesaturaţi, dintre care 18% omega 3 şi 55% omega 6. Se recomandă 1-2 linguri zilnic.
În salate de legume sau fructe, cât şi în preparatele pe bază de paste, orez, cartofi la cuptor sau legume la grătar. Se poate adăuga la preparatele calde înainte de consum, fără a se încinge.

Ulei din seminţe (15g)
● Valoare energetică 126 Kcal/527 KJ
● Proteină 0 g
● Glucide 0 g
● Total grăsimi 14 g, din care: Saturate 1.4 g / Nesaturate 12.5 g
● Acid oleic (18.1 omega-9) 1.7 g
● Acid linoleic (18.2 omega-6) 7.7 g
● Acid gama- linolenic GLA (18:3 omega-6) 0.5 g
● Acid alfa- linolenic LNA (18:3 omega-3) 2.5 g
● Acid stearidonic SDA (18:4 omega-3) 0.1 g
● Colesterol 0 mg
● Vitamina E 1.35 mg


CAPSULE CU ULEI DE CÂNEPĂ  

Capsulele cu ulei de cânepă sunt obţinute prin încapsularea uleiului presat la rece în gelatină şi reprezintă varianta mai rapidă a uleiului pentru suplimentarea dietei cu acizii graşi esenţiali omega 6 şi omega 3. Se recomandă 2-4 capsule pe zi.

Conţinutul unei capsule
● Acizi graşi polinesaturaţi 890 mg
● Acid oleic (18:1 omega-9) 120 mg
● Acid linoleic (18:2 omega-6) 550 mg
● Acid gamma-linolenic GLA (18:3 omega-6) 33 mg
● Acid alfa- linolenic LNA (18:3 omega-3) 180 mg    
● Acid stearidonic SDA (18:4 omega-3) 7 mg
● Acizi graşi saturaţi 110 mg
● Vitamina E 10 mg


FIBRE DIN SEMINŢE PENTRU DETOXIFIERE
Suplimentul pe bază de fibre din  seminţele de cânepă curăţă colonul de toxinele acumulate şi previne formarea de noi depuneri. Fibrele insolubile menţin sănătoasă flora intesti­nală, elimină consti­paţia şi curăţă tractul digestiv.
Se recomandă în curele de detoxifiere, amestecate cu iaurt o lingură cu 30 minute înainte de micul dejun şi o lingură la 3-4 ore, după masa de prânz.
În cazul problemelor de constipaţie cronică se pot utiliza zilnic, o singură dată, dimineaţa, înaintea micului dejun.

Fibre din seminţe (100g)
● Valoare energetică 149,4 Kcal/ 625,51 KJ
● Proteină 19,55 g
● Grăsimi 5 g
● Saturate 0,5 g
● Nesaturate 4,5 g
● Glucide 65,5 g
● Total fibre 63,5 g
●Insolubile 58,4 g
● Solubile 5,1 g


PUDRA PROTEICĂ
Pudra proteică din seminţele de cânepă este un supliment alimentar proteic de origine vegetală. Spre deosebire de alte pudre proteice, cea din cânepă are un conţinut bogat de acizi graşi polinesaturaţi esenţiali omega-6 şi omega-3 şi conţine 20% fibre alimentare care ajută la digestie. Pudra proteică din cânepă este obţinută numai prin tehnici mecanice, la rece şi nu implică utilizarea solvenţilor în procesul de producţie. Nu conţine zahăr sau îndulcitori artificiali, conservanţi sau coloranţi, arome.
Se recomandă 2-4 linguri pe zi, amestecate cu iaurt, diverse fructe sau legume, cacao sau condimente, procesate în blender.

Pudra proteică (100g)
● Valoare energetică 447 Kcal/1870 KJ
● Proteină 50g
● Grăsimi 12 g
Saturate 1.2 g
Polinesaturate
Omega 6 6.6 g
Omega 3 6.6 g
Mononesaturate
Omega 9 2.4 g
● Glucide 1.8 g
● Fibră 26 g
● Zahăr 21g
● Colesterol 5 g
● Cenuşă 8 g
● Minerale 0.8 mg
Calciu 81 mg
Sodiu 21 mg
Fier 9 mg
Fosfor 2110 mg
Vitamina E 9 g


SEMINŢE DECORTICATE DE CÂNEPĂ
Seminţele decorticate de cânepă sunt obţinute prin separarea mecanică a cojii de miez.
Din punct de vedere al conţinutului nutritiv, seminţele de cânepă sunt mult mai valoroase decât seminţele de in, dovleac, susan sau soia, datorită conţinutului ridicat de proteine complete şi uleiului bogat în omega 6 şi omega 3.
Două linguri de seminţe decorticate de cânepă reprezintă echivalentul unei linguri de ulei. Se recomandă în salate de fructe şi legume, musli sau pentru prepararea laptelui de cânepă.

Seminţe decorticate (100g)
● Valoare energetică 514 Kcal/2134 KJ
● Proteină 30 g
● Grăsimi 41 g
● Saturate 4 g
● Nesaturate 37 g
Polinesaturate
Omega 6 21.2 g
Omega 3 6.9 g
Mononesaturate
Omega 9 15 g
● Glucide 9.3 g
● Fibră 1.7 g
● Minerale 61,67 mg
Sodiu 4.46 mg
Fier 3 mg
Fosfor 1.860 mg
Magneziu 865,5 mg
Vitamina E 3,68mg


FĂINĂ INTEGRALĂ DE CÂNEPĂ
Făina de cânepă este obţinută prin măcinarea la rece a turtei de cânepă. Este bogată în proteine şi fibre şi se foloseşte în amestec cu alte făinuri integrale în proporţie de maximum 20% pentru pâine, biscuiţi şi prăjituri.

Făină intergrală (100g)
● Valoare energetică 281,3 Kcal/ 1.177 KJ
● Proteină 29,4 g
● Grăsimi 8,1 g
● Saturate 0,9 g
● Nesaturate 7,2 g
Polinesaturate
Omega 6 4,4 g
Omega 3 1,5 g
Mononesaturate
Omega 9    1,3 g
● Glucide    22,7 g
● Fibră    29,5 g
● Zahăr    2,2 g
Minerale
Calciu 210mg
Fier 10,56 mg
Potasiu 735,3 mg
Vitamina E 0.8mg


ISTORIE
Cânepa este o plantă-mi­nune. Fiecare parte a ei poate fi valorificată, fiind folosită deja de mii de ani în China şi în alte zone ale Europei. Fie sub formă de ulei, decoct, praf, infuzie, pastă fie întreagă, sămânţa de cânepă era un ingredient de bază în numeroase reţete curative.


PREMIERĂ

Fabrica Canah-Green Living din Salonta, jud. Bihor, construită prin derularea unui program SAPARD de dezvoltare rurală, este primul procesator de seminţe de cânepă din ţara noastră. Fiecare pas al procesului de producţie este atent supravegheat - de la alegerea seminţelor şi până la ambalarea în sticle speciale, violete şi ambalaje 100% reciclabile - pentru a oferi permanent produse de calitate superioară.

×
Subiecte în articol: terapii complementare