x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Seminţele de cânepă

1
Autor: Magda Marincovici 20 Sep 2010 - 00:00
Seminţele de cânepă /Thinkstock
Seminţele de cânepă reprezintă unul dintre alimentele cele mai nutritive, datorită conţinutului ridicat de proteine, uleiului bogat în acizi graşi polinesaturaţi omega 6 şi omega 3 şi fibrelor insolubile.

Reprezintă, de asemenea, o sursă bună a antioxidantului vitamina E sub formă de alfa-, beta-, gamma-, delta-tocoferol şi alfa-tocotrienol. În seminţele de cânepă avem şi multe minerale - potasiu, magneziu, fier, zinc, calciu, fosfor -, dar şi microelemente: stronţiu, thorium, arsenic şi crom.


RAPORTUL IDEAL OMEGA 6 ŞI OMEGA 3

Acidul linoleic din familia omega 6 şi acidul alfa-linolenic din familia omega 3 se numesc acizii graşi esenţiali (AGE), care, asemenea vitaminelor, sunt vitali. Aceştia nu pot fi sintetizaţi de corpul uman, de aceea trebuie să-i obţinem din mâncare.

Uleiul de seminţe de cânepă este singurul ulei vegetal care conţine acizii graşi omega 6 şi omega 3 în raportul magic de 3:1, proporţia optimă pentru nevoile organismului uman.


Consumul periodic de ulei de cânepă poate avea efecte benefice.
Boli cardiovasculare. Uleiul de cânepă joacă un rol important în menţinerea sănătăţii sistemului cardiovascular prin reducerea trigliceridelor şi a nivelului de colesterol.

● Sănătatea pielii. Uleiul de cânepă furnizează acizii graşi necesari în menţinerea sănătăţii şi a flexibilităţii membranelor celulare, având, totodată, proprietăţi antivirale, antifungice şi antibacteriale. În plus, dă rezultate bune în tratarea afecţiunilor de tipul eczeme şi psoriazis.

● Echilibrul sistemului nervos.
Acizii graşi esenţiali sunt necesari pentru o structură sănătoasă a membranelor celulare, sunt vitali pentru scutul de mielină, învelişul celulelor nervoase. La copii, omega 3 şi omega 6 contribuie la dezvoltarea sănătoasă a creierului şi a funcţiilor cognitive. În plus, constituie un tratament adjuvant în cazul ADHD (hiperactivitate) sau a altor probleme comportamentale.

● Echilibrul hormonal. Cânepa are singura sămânţă comestibilă care conţine acid gamma-linolenic (AGL), benefic în tratarea simptomelor premenstruale şi ale menopauzei. Datorită profilului acizilor graşi din cânepă, ea este o sursă valoroasă de AGL pentru consumul pe termen lung. În plus, clorofila conţinută este bogată în magneziu şi extrem de folositoare organismului.

● Proprietăţi de antiinflamator şi antiartritic.
Acizii graşi omega 3 ajută la producerea seriilor prostaglandin 3 (PG3), substanţe antiinflamatoare care funcţionează asemenea hormonilor. Afecţiunile artritice sunt tratate cu succes pe termen lung prin contribuţia acizilor graşi obţinuţi din uleiul de cânepă, un exemplu fiind artrita reumatoidă.

● Întărirea sistemului imunitar. Acizii graşi esenţiali îmbunătăţesc funcţionarea sistemului imunitar, ajută la reglarea bacteriilor intestinale şi cresc energia celulară necesară la eliminarea toxinelor.


PROTEINELE DIN SEMINŢELE DE CÂNEPĂ
Din întreg regnul vegetal, seminţele de cânepă reprezintă singura sursă de proteine comestibile asimilate complet de organismul uman. 65% din conţinutul total de proteină din sămânţa de cânepă o constituie proteina globulară numită edestină, asemănătoare globulinei din plasma sanguină umană. Edestina, uşor de digerat, este secretul unui sistem imunitar sănătos, deoarece are abilitatea unică de a stimula producerea de anticorpi împotriva agenţilor invazivi. Fiind aproape lipsită de fosfor, ajută în afecţiunile renale.

Proteina din cânepă conţine cei 21 de aminoacizi binecunoscuţi, printre care cei opt aminoacizi esenţiali pe care organismul uman adult nu îi poate produce. Aceste proteine sunt considerate potenţiali alergeni întâlniţi la soia, lactate, ouă, arahide, spre deosebire de seminţele din cânepă, unde nu au fost semnalate reacţii de acest fel până acum. La seminţele de cânepă continuţul scăzut de oligozaharide protejează tractul digestiv, pe când la alte legume produc mici disconforturi, cum ar fi gazele intestinale.

Pentru orice dietă, seminţele de cânepă pot fi atât o sursă vegetală de acizi graşi, antioxidanţi, vi­tamine, minerale, fibre, clorofilă, cât şi o sursă completă, echilibrată şi lipsită de gluten pe baza aminoacizilor esenţiali.


FIBRELE DIN SEMINŢELE DE CÂNEPĂ
În proporţie de 92% insolubile, fibrele din seminţele de cânepă menţin sănătoasă flora intestinală, elimină constipaţia şi curăţă tractul digestiv.


ULEI DIN SEMINŢE DE CÂNEPĂ  

Uleiul este obţinut prin presarea la rece a seminţelor de cânepă şi conţine 89% acizi graşi nesaturaţi, dintre care 18% omega 3 şi 55% omega 6. Se recomandă 1-2 linguri zilnic.
În salate de legume sau fructe, cât şi în preparatele pe bază de paste, orez, cartofi la cuptor sau legume la grătar. Se poate adăuga la preparatele calde înainte de consum, fără a se încinge.

Ulei din seminţe (15g)
● Valoare energetică 126 Kcal/527 KJ
● Proteină 0 g
● Glucide 0 g
● Total grăsimi 14 g, din care: Saturate 1.4 g / Nesaturate 12.5 g
● Acid oleic (18.1 omega-9) 1.7 g
● Acid linoleic (18.2 omega-6) 7.7 g
● Acid gama- linolenic GLA (18:3 omega-6) 0.5 g
● Acid alfa- linolenic LNA (18:3 omega-3) 2.5 g
● Acid stearidonic SDA (18:4 omega-3) 0.1 g
● Colesterol 0 mg
● Vitamina E 1.35 mg


CAPSULE CU ULEI DE CÂNEPĂ  

Capsulele cu ulei de cânepă sunt obţinute prin încapsularea uleiului presat la rece în gelatină şi reprezintă varianta mai rapidă a uleiului pentru suplimentarea dietei cu acizii graşi esenţiali omega 6 şi omega 3. Se recomandă 2-4 capsule pe zi.

Conţinutul unei capsule
● Acizi graşi polinesaturaţi 890 mg
● Acid oleic (18:1 omega-9) 120 mg
● Acid linoleic (18:2 omega-6) 550 mg
● Acid gamma-linolenic GLA (18:3 omega-6) 33 mg
● Acid alfa- linolenic LNA (18:3 omega-3) 180 mg    
● Acid stearidonic SDA (18:4 omega-3) 7 mg
● Acizi graşi saturaţi 110 mg
● Vitamina E 10 mg


FIBRE DIN SEMINŢE PENTRU DETOXIFIERE
Suplimentul pe bază de fibre din  seminţele de cânepă curăţă colonul de toxinele acumulate şi previne formarea de noi depuneri. Fibrele insolubile menţin sănătoasă flora intesti­nală, elimină consti­paţia şi curăţă tractul digestiv.
Se recomandă în curele de detoxifiere, amestecate cu iaurt o lingură cu 30 minute înainte de micul dejun şi o lingură la 3-4 ore, după masa de prânz.
În cazul problemelor de constipaţie cronică se pot utiliza zilnic, o singură dată, dimineaţa, înaintea micului dejun.

Fibre din seminţe (100g)
● Valoare energetică 149,4 Kcal/ 625,51 KJ
● Proteină 19,55 g
● Grăsimi 5 g
● Saturate 0,5 g
● Nesaturate 4,5 g
● Glucide 65,5 g
● Total fibre 63,5 g
●Insolubile 58,4 g
● Solubile 5,1 g


PUDRA PROTEICĂ
Pudra proteică din seminţele de cânepă este un supliment alimentar proteic de origine vegetală. Spre deosebire de alte pudre proteice, cea din cânepă are un conţinut bogat de acizi graşi polinesaturaţi esenţiali omega-6 şi omega-3 şi conţine 20% fibre alimentare care ajută la digestie. Pudra proteică din cânepă este obţinută numai prin tehnici mecanice, la rece şi nu implică utilizarea solvenţilor în procesul de producţie. Nu conţine zahăr sau îndulcitori artificiali, conservanţi sau coloranţi, arome.
Se recomandă 2-4 linguri pe zi, amestecate cu iaurt, diverse fructe sau legume, cacao sau condimente, procesate în blender.

Pudra proteică (100g)
● Valoare energetică 447 Kcal/1870 KJ
● Proteină 50g
● Grăsimi 12 g
Saturate 1.2 g
Polinesaturate
Omega 6 6.6 g
Omega 3 6.6 g
Mononesaturate
Omega 9 2.4 g
● Glucide 1.8 g
● Fibră 26 g
● Zahăr 21g
● Colesterol 5 g
● Cenuşă 8 g
● Minerale 0.8 mg
Calciu 81 mg
Sodiu 21 mg
Fier 9 mg
Fosfor 2110 mg
Vitamina E 9 g


SEMINŢE DECORTICATE DE CÂNEPĂ
Seminţele decorticate de cânepă sunt obţinute prin separarea mecanică a cojii de miez.
Din punct de vedere al conţinutului nutritiv, seminţele de cânepă sunt mult mai valoroase decât seminţele de in, dovleac, susan sau soia, datorită conţinutului ridicat de proteine complete şi uleiului bogat în omega 6 şi omega 3.
Două linguri de seminţe decorticate de cânepă reprezintă echivalentul unei linguri de ulei. Se recomandă în salate de fructe şi legume, musli sau pentru prepararea laptelui de cânepă.

Seminţe decorticate (100g)
● Valoare energetică 514 Kcal/2134 KJ
● Proteină 30 g
● Grăsimi 41 g
● Saturate 4 g
● Nesaturate 37 g
Polinesaturate
Omega 6 21.2 g
Omega 3 6.9 g
Mononesaturate
Omega 9 15 g
● Glucide 9.3 g
● Fibră 1.7 g
● Minerale 61,67 mg
Sodiu 4.46 mg
Fier 3 mg
Fosfor 1.860 mg
Magneziu 865,5 mg
Vitamina E 3,68mg


FĂINĂ INTEGRALĂ DE CÂNEPĂ
Făina de cânepă este obţinută prin măcinarea la rece a turtei de cânepă. Este bogată în proteine şi fibre şi se foloseşte în amestec cu alte făinuri integrale în proporţie de maximum 20% pentru pâine, biscuiţi şi prăjituri.

Făină intergrală (100g)
● Valoare energetică 281,3 Kcal/ 1.177 KJ
● Proteină 29,4 g
● Grăsimi 8,1 g
● Saturate 0,9 g
● Nesaturate 7,2 g
Polinesaturate
Omega 6 4,4 g
Omega 3 1,5 g
Mononesaturate
Omega 9    1,3 g
● Glucide    22,7 g
● Fibră    29,5 g
● Zahăr    2,2 g
Minerale
Calciu 210mg
Fier 10,56 mg
Potasiu 735,3 mg
Vitamina E 0.8mg


ISTORIE
Cânepa este o plantă-mi­nune. Fiecare parte a ei poate fi valorificată, fiind folosită deja de mii de ani în China şi în alte zone ale Europei. Fie sub formă de ulei, decoct, praf, infuzie, pastă fie întreagă, sămânţa de cânepă era un ingredient de bază în numeroase reţete curative.


PREMIERĂ

Fabrica Canah-Green Living din Salonta, jud. Bihor, construită prin derularea unui program SAPARD de dezvoltare rurală, este primul procesator de seminţe de cânepă din ţara noastră. Fiecare pas al procesului de producţie este atent supravegheat - de la alegerea seminţelor şi până la ambalarea în sticle speciale, violete şi ambalaje 100% reciclabile - pentru a oferi permanent produse de calitate superioară.
Citeşte mai multe despre:   terapii complementare

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Cseke Attila cere ajutorul Comisiei Europene pentru un medicament anti COVID-19

Cseke Attila cere ajutorul Comisiei Europene pentru un medicament anti COVID-19
Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății, a discutat din nou, miercuri, cu Stella Kyriakides, comisarul european pentru Sănătate și Siguranță Alimentară. Cseke a cerut ajutor pentru aprovizionarea...

3 metode care îți protejează părul în timpul coafării

3 metode care îți protejează părul în timpul coafării
Deteriorarea părului a devenit o problemă des întâlnită în viața fiecărei femei. Din cauza expunerii la factorii externi, poluării și diverselor tratamente chimice, firul de păr își pierde constant din...

OMS anunță când va ajunge România la imunitatea de turmă pentru infecția cu COVD-19

OMS anunță când va ajunge România la imunitatea de turmă pentru infecția cu COVD-19
România va ajunge, dacă se menține ritmul de vaccinare anti COVID-19 din ultimele 6 săptămâni și strategiile de vaccinare în vigoare, în 7 luni la o acoperire vaccinală de 40% pentru populația totală și în...

Ce au în comun pozele cu mâncarea pe Instagram şi creşterea în greutate? - studiu

Ce au în comun pozele cu mâncarea pe Instagram şi creşterea în greutate? - studiu
Persoanele care fac poze cu mâncarea şi le pun pe Instagram, dorind să împărtăşească cu ceilalţi experienţa culinară, tind să-şi crească nu doar like-urile, ci şi mărimea taliei, conform unui studiu...

Totul despre acnee: cauze, simptome, tipuri, diagnostic, prevenție, tratament

Totul despre acnee: cauze, simptome, tipuri, diagnostic, prevenție, tratament
Pentru foarte multe persoane, adolescența înseamnă acnee distinctivă pe față și, deoseori și pe piept și pe spate. Aceste mici imperfecțiuni ale pielii tind să dispară odată cu înaintarea în vârstă, dar...

Cauze neașteptate ale tulburărilor de dispoziție. Ce poate declanșa depresia

Cauze neașteptate ale tulburărilor de dispoziție. Ce poate declanșa depresia
Anumite afecțiuni fizice ar putea determina apariția unor probleme de sănătate mintală, cum ar fi depresia ori tulburarea bipolară, arată un studiu publicat în JAMA Psychiatry. Astfel, o infecție...

Danemarca donează echipament medical României pentru tratarea pacienţilor cu COVID-19

Danemarca donează echipament medical României pentru tratarea pacienţilor cu COVID-19
Danemarca trimite în România 15 ventilatoare mobile și 8 concentratoare de oxigen pentru tratarea pacienților cu COVID-19. Ambasada Danemarcei în România anunță că decizia privind donarea de echipamente...

România activează Mecanismul de protecție civilă pentru tratarea cu anticorpi monoclonali 40.000 de persoane

România activează Mecanismul de protecție civilă pentru tratarea cu anticorpi monoclonali 40.000 de persoane
Ministerul Sănătății (MS) a solicitat, vineri dimineața, Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) activarea Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene pentru asigurarea tratamentului cu...

UPDATE Horea Timiș: Apel la persoanele cu boli cronice. Cine este vinovat de mortalitatea provocată de COVID-19

UPDATE Horea Timiș: Apel la persoanele cu boli cronice. Cine este vinovat de mortalitatea provocată de COVID-19
Pe lângă infecția cu COVID-19, birocrația contribuie și ea la clasarea României pe primul loc la mortalitate în Europa, spune șeful DSP Arad, Horea Timiș. Acesta explică de ce pacienții sunt ținuți în...

A fost descoperită substanţa care ar putea fi responsabilă de creşterea incidenţei cancerului la sân

A fost descoperită substanţa care ar putea fi responsabilă de creşterea incidenţei cancerului la sân
Dezbaterea veche de zeci de ani privind posibilitatea ca deodorantele să ducă la apariţia cancerului la sân a fost reaprinsă în comunitatea ştiinţifică odată cu publicarea a două noi studii. În timp ce...

Mii de flacoane de Remdesivir au ajuns în aproape 100 de spitale

Mii de flacoane de Remdesivir au ajuns în aproape 100 de spitale
Aproape 5.700 de flacoane de Remdesivir au ajuns în 98 de spitale din România, anunță Ministerul Sănătății. Ministerul Sănătății a distribuit o nouă tranșă de Remdesivir în spitalele care au în...

Boala hemoroidală și cele mai bune tratamente

Boala hemoroidală și cele mai bune tratamente
Boala hemoroidală este o afecțiune extrem de răspândită în rândul populației, statisticile arătând că una din trei persoane suferă de hemoroizi la un moment dat în viață. Cunoscută și sub denumirea...

Decizie surpriză în SUA. Un vaccin anti COVID-19 nu a fost autorizat pentru rapel

Decizie surpriză în SUA. Un vaccin anti COVID-19 nu a fost autorizat pentru rapel
Vaccinul anti COVID-19 produs de compania americană Moderna nu a primit aprobarea Administraţiei pentru Medicamente şi Alimente (FDA) pentru administrarea celei de-a treia doze, scrie Reuters. Instituția de...

Iarna sosește curând! Sunteți pregătiți?

Iarna sosește curând! Sunteți pregătiți?
Nu mai este mult timp până când va începe sezonul friguros de iarnă. Părinții tineri și lipsiți de experiență, au nevoie de câteva sfaturi utile, mai mult ca sigur, în ceea ce privește alimentația și...

Rata de confirmare cu tulpini ale virusului SARS-CoV-2 a ajuns la 88%

Rata de confirmare cu tulpini ale virusului SARS-CoV-2 a ajuns la 88%
Rata de confirmare cu tulpini ale virusului SARS-CoV-2 a ajuns la 88%, arată INS. Până în data de 10 octombrie au fost raportate  5209 secvențieri la INSP-CNSCBT. Au fost confirmate 4.604 cazu...
Serviciul de email marketing furnizat de