x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Sezonul salatelor

de Florina Zainescu    |    07 Feb 2008   •   00:00
Sezonul salatelor

COMERŢ ● De s,apt,am,,ana viitoare, verde,turi bio
Începe sezonul salatelor bio. Deocamdată,la Sibiu. Singurul producător de verdeţuri ecologice din zonă iese cu marfă proaspătă pe piaţă, începând de luni.
● Produsul zilei: Bio musli cu fructe uscate



COMERŢ ● De s,apt,am,,ana viitoare, verde,turi bio
Începe sezonul salatelor bio. Deocamdată,la Sibiu. Singurul producător de verdeţuri ecologice din zonă iese cu marfă proaspătă pe piaţă, începând de luni.


Sibienii dar şi cei care au drum prin fosta Capitală Culturală Europeană, pot cumpăra verdeţuri ecologice de la magazinul bio din centrul oraşului. Începând de săptămâna viitoare. "De luni, încep să dau la Biocoop salată şi spanac. Şi ridichi, dar peste vreo trei săptămâni, o lună, că a fost frig iarna asta şi cultura a stagnat, că nu am seră încălzită", ne-a declarat Constantin Novac, producător de verdeţuri ecologice.


PREŢURI. Preţurile la care vor fi vândute aceste produse sunt cu 15%-25% mai mari decât cele practicate la produsele convenţionale. "De exemplu, dacă o salată convenţională se vinde cu 2,5 lei, noi o să o dăm pe asta ecologică cu 2,7-2,8 lei. Iar spanacul cu 11 lei kilogramul, dar e doar frunză de frunză, spălat, pus la punguliţă, numai să-l faci salată sau să-l bagi în ciorbă. Şi sunt produse sănătoase, nu au chimicale", a precizat Novac.


PRODUCŢIE. El este singurul producător de verdeţuri din zona Sibiului. Pe lângă salate, spanac, ridichi şi ceapă verde, el mai produce şi plante aromatice "de care nu a încercat nimeni să producă aicea în România". Are deja busuioc şi rosmarin bio, iar în această primăvară vrea să semene şi salvie. Toate produse organice certificate. "Anul trecut am făcut şi varză de Bruxelles şi broccoli. Am încercat să evit roşiile, castraveţii, pentru că sunt plante foarte sensibile la dăunători, prefer salatele, că sunt foarte rezistente la dăunători şi nu sunt o producţie costisitoare. De exemplu la spanac am o sămânţă specială şi creşte în permanenţă în perioada toamnă-primăvară. Doar în lunile foarte calde nu creşte, atunci face sămânţa", povesteşte Constantin Novac.


COLABORÅRI. Deşi are doar o jumătate de hectar de seră şi ceva teren în câmp, el vinde marfă cam de 600 de euro pe lună, nonstop. Mare parte prin magazinul Biocoop, iar surplusul de producţie ajunge la câteva restaurante de lux din Sibiu. Novac ar vrea să vândă marfă bio şi în alte zone ale ţării, însă se plânge că nu l-a căutat nimeni să-i propună o astfel de colaborare. A avut o ofertă, însă cel care i-a făcut-o nu a mai dat nici un semn de viaţă. "Pot să-mi măresc producţia imediat, cerere să fie. Acum chiar pregătesc un proiect ca să-mi fac o seră încălzită cu fonduri europene. Acum mai am o propunere, cineva din Germania vrea să facem zacuscă şi tocăniţă bio, însă problema e că nu avem unde să punem produsele la borcanele, să le sterilizăm, că dacă nu sunt făcute la standardele europene nu ni le acceptă la export", susţine sibianul.


Efecte benefice

Verdeţurile ecologice sunt mai bogate în substanţe hrănitoare decât cele convenţionale şi, foarte important, nu sunt "poluate" cu nitriţi, nitraţi şi alte substanţe chimice de sinteză a căror folosire este strict interzisă în agricultura biologică. Salata verde este un aliment de împrospătare, de revigorare şi de curăţire a organismului. Stimulează digestia şi metabolismul, drenează şi tonifică ficatul, intensifică tranzitul intestinal, înlătură atonia (lenea) organelor interne, curăţă vasele de sânge şi reglează activitatea anumitor glande endocrine. Rucola este o plantă ierboasă, cu frunzele asemănătoare celor de păpădie, dar rotunjite la vârf. A fost "preluată" din bucătăria italiană şi este considerată ultima descoperire în materie de dietoterapie pe plan mondial. Este apreciată mai ales ca element de forţă în curele de slăbire şi de dezintoxicare a organismului. Spanacul este cel mai bun mijloc natural pentru curăţirea şi regenerarea sistemului digestiv. Medicii recomandă ca acesta să fie consumat în stare crudă, în salate. Dacă se foloseşte în mâncare, el trebuie opărit foarte puţin.

×
Subiecte în articol: bio