x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Soia, aliment-medicament

Soia, aliment-medicament

de Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi    |    10 Feb 2004   •   00:00

Soia (Glicine max) este o planta leguminoasa cunoscuta si utilizata in hrana umana de peste 500 de ani, mai intai in China si apoi in Estul indepartat.

Aceasta planta este bogata in proteina de buna calitate, fiind o sursa alternativa de proteine dietetice pentru carne si peste. Ea este cultivata pe suprafete extinse pe tot globul. Pe langa aportul de proteine si ulei, soia confera numeroase beneficii asupra sanatatii consumatorilor acestei plante. Consumul a 25 de grame de proteina de soia - ca parte a unei diete sarace in grasimi saturate si colesterol - poate reduce riscul de boli cardiovasculare.
ALIMENT. Pentru tara noastra, in conditiile in care painea este alimentul de baza - din pacate dezechilibrat nutritional, in special painea alba -, o solutie fericita de a creste valoarea biologica a acesteia ar fi reprezentata de adaosul proteinelor din soia cu o inalta valoare biologica. Proteina din soia este bogata in aminoacidul lizina, iar glutenul din grau este bogat in aminoacidul cisteina. Aceasta combinatie dintre proteina de soia si cea de grau realizeaza o echilibrare nutritionala ideala, oferind consumatorului doi aminoacizi esentiali, indispensabili sanatatii.
CANCER. Soia contine cativa antioxidanti cu rol major in inhibitia unor cancere. Studii epidemiologice au demonstrat ca izoflavonele din compozitia acestei plante sunt agenti de chimopreventie a cancerelor de prostata, de san, endometriale si de colon.
INIMA. Cercetari de ultima ora au semnalat ca soia diminueaza riscul de imbolna vire coronariana la femeile in premenopauza. De asemenea, prezinta efecte benefice in metabolismul lipidic.
IMUNITATE. Incidenta scazuta a cancerului in Asia de Sud-Est, unde consumul de soia este ridicat, demonstreaza capacitatea acestei plante de imbunatatire a apararii imune. Este cunoscut ca femeile postmenopauza care au un aport zilnic crescut de izoflavone in dieta se bucura de o densitate minerala osoasa inalta, ca de altfel si barbat ii de varsta a treia.
DIABET SI OBEZITATE. Ca si alte leguminoase, soia are un rol protector in dezvoltarea diabetului de tip II (non insulinodependent), iar prin aportul proteic ofera persoanelor obeze senzatia de satietate, ajutandu-le in lupta cu kilogramele. Multe proteine si minerale
Soia este un superaliment, bogat in substante protective nutritive, care fortifica organismul prin aport de antioxidanti si lipsa colesterolului.
Un kilogram de soia poate inlocui din punct de vedere al continutului proteic 4 kilograme de carne, sau 72 de oua, sau 7,5 litri de lapte. Soia contine 46% proteine, intre 12% si 25% lipide si intre 10% si 15% glucide. De asemenea, mai contine minerale (calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, sulf), vitamine (A, B1, B2, D, E, F ), toti aminoacizii esentiali si noua aminoacizi neesentiali.
 

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul soia