x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Soia, aliment-medicament

0
Autor: Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi 10 Feb 2004 - 00:00
Soia (Glicine max) este o planta leguminoasa cunoscuta si utilizata in hrana umana de peste 500 de ani, mai intai in China si apoi in Estul indepartat.

Aceasta planta este bogata in proteina de buna calitate, fiind o sursa alternativa de proteine dietetice pentru carne si peste. Ea este cultivata pe suprafete extinse pe tot globul. Pe langa aportul de proteine si ulei, soia confera numeroase beneficii asupra sanatatii consumatorilor acestei plante. Consumul a 25 de grame de proteina de soia - ca parte a unei diete sarace in grasimi saturate si colesterol - poate reduce riscul de boli cardiovasculare.
ALIMENT. Pentru tara noastra, in conditiile in care painea este alimentul de baza - din pacate dezechilibrat nutritional, in special painea alba -, o solutie fericita de a creste valoarea biologica a acesteia ar fi reprezentata de adaosul proteinelor din soia cu o inalta valoare biologica. Proteina din soia este bogata in aminoacidul lizina, iar glutenul din grau este bogat in aminoacidul cisteina. Aceasta combinatie dintre proteina de soia si cea de grau realizeaza o echilibrare nutritionala ideala, oferind consumatorului doi aminoacizi esentiali, indispensabili sanatatii.
CANCER. Soia contine cativa antioxidanti cu rol major in inhibitia unor cancere. Studii epidemiologice au demonstrat ca izoflavonele din compozitia acestei plante sunt agenti de chimopreventie a cancerelor de prostata, de san, endometriale si de colon.
INIMA. Cercetari de ultima ora au semnalat ca soia diminueaza riscul de imbolna vire coronariana la femeile in premenopauza. De asemenea, prezinta efecte benefice in metabolismul lipidic.
IMUNITATE. Incidenta scazuta a cancerului in Asia de Sud-Est, unde consumul de soia este ridicat, demonstreaza capacitatea acestei plante de imbunatatire a apararii imune. Este cunoscut ca femeile postmenopauza care au un aport zilnic crescut de izoflavone in dieta se bucura de o densitate minerala osoasa inalta, ca de altfel si barbat ii de varsta a treia.
DIABET SI OBEZITATE. Ca si alte leguminoase, soia are un rol protector in dezvoltarea diabetului de tip II (non insulinodependent), iar prin aportul proteic ofera persoanelor obeze senzatia de satietate, ajutandu-le in lupta cu kilogramele. Multe proteine si minerale
Soia este un superaliment, bogat in substante protective nutritive, care fortifica organismul prin aport de antioxidanti si lipsa colesterolului.
Un kilogram de soia poate inlocui din punct de vedere al continutului proteic 4 kilograme de carne, sau 72 de oua, sau 7,5 litri de lapte. Soia contine 46% proteine, intre 12% si 25% lipide si intre 10% si 15% glucide. De asemenea, mai contine minerale (calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, sulf), vitamine (A, B1, B2, D, E, F ), toti aminoacizii esentiali si noua aminoacizi neesentiali.
 

Citeşte mai multe despre:   arhiva jurnalul,   soia

 



Mai multe titluri din categorie

Când va începe testarea pentru COVID-19 în farmacii

Când va începe testarea pentru COVID-19 în farmacii
Ordinul privind testarea pentru COVID-19 în farmacii va fi publicat în Monitorul Oficial în aceste ziile, potrivit ministrului Sănătății,  Ioana Mihăilă. Testele antgen vor fi livrate...

Consumul excesiv de sare afectează sistemul imunitar

Consumul excesiv de sare afectează sistemul imunitar
Consumul mare de sare afectează sistemul imunitar prin scăderea energiei, arată un studiu publicat în revista Circulation. Clorura de sodiu folosită în exces la prepararea mâncării provoacă hpertensiune...

Cele mai răspândite mituri despre implanturile dentare, demontate de medicul Octavian Munteanu

Cele mai răspândite mituri despre implanturile dentare, demontate de medicul Octavian Munteanu
Conform raportului studiului publicat de European Association of Osseointegration (EAO), care vizează identificarea tendințelor viitoare în implantologia europeană până la 2030, cererea pacienților pentru...

Producătorii vaccinului Pfizer/BioNTech anunță sfârșitul pandemiei de COVID-19

Producătorii vaccinului Pfizer/BioNTech anunță sfârșitul pandemiei de COVID-19
Fondatorii companiei germane BioNTech, care a dezvoltat împreună cu societatea americană de medicamente Pfizer vaccinul Cominarty împotriva virusului SARS-CoV-2, estimează că pandemia va dura până la...

EMA începe procedura de revizuire a vaccinului chinezesc Sinovac

EMA începe procedura de revizuire a vaccinului chinezesc Sinovac
Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) începe procedura de revizuire continuă a vaccinului chinezesc Sinovac anti COVID-19, în vederea unei posibile autorizări în UE, scrie AFP. Nu...

Alimente bune pentru creier 

Alimente bune pentru creier 
Galerie Foto Creierul este organul cel mai înfometat din corpul nostru şi are nevoie de cea mai multă energie. Cu toate că are aproximativ 1,5 kilograme, consumă aproximativ un sfert din resursele energetice totale ale...

Centrele de vaccinare ale spitalelor militare sunt deschise non-stop în această săptămână

Centrele de vaccinare ale spitalelor militare sunt deschise non-stop în această săptămână
Centrele de vaccinare ale spitalelor militare din Braşov, Bucureşti, Cluj, Constanţa, Craiova, Iaşi şi Timişoara sunt deschise non-stop în această săptămână pentru persoanele care vor să se imunizeze...

Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de Pfizer va fi autorizat în SUA pentru copiii de peste 12 ani

Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de Pfizer va fi autorizat în SUA pentru copiii de peste 12 ani
Vaccinul Cominarty, dezvoltat de Pfizer/BioNTech împotriva infecției cu virusul SARS-CoV-2, va fi autorizat de SUA pentru administrarea la copiii de peste 12 ani, începând de săptămâna viitoare, anunță ...

Cum deosebim sindromul intestinului iritabil de cancerul de colon

Cum deosebim sindromul intestinului iritabil de cancerul de colon
Tot mai des, oamenii aud diagnosticul sindrom de intestin iritabil. Este vorba despre neplăceri în domeniul scaunului, dar poate fi şi o capcană: acest fenomen poate ascunde boli canceroase grave.   Se în...

Oasele din apropierea pumnului se rup cel mai des

Oasele din apropierea pumnului se rup cel mai des
A trecut vremea când, intrând într-o secţie de Ortopedie, erai învăluit într-un nor de ghips, căci doar cu imobilizare în ghips, luni și luni, se rezolvau la acel timp majoritatea fracturilor. Acum, doar 5%...

4 obiceiuri sănătoase pentru fiecare zi

4 obiceiuri sănătoase pentru fiecare zi
În goana zilnică, uităm adesea de lucrurile care sunt cu adevărat importante, chiar dacă aceste lucruri sunt unele pe care omul le face de mii de ani. Sunt, spre exemplu, zile în care dacă ne monitorizăm mersul...
Serviciul de email marketing furnizat de