Iniţial, sparanghelul a fost cultivat pentru proprietăţile alimentare. Treptat, s-a descoperit că, pe lângă aceste proprietăţi, sparanghelul are şi virtuţi terapeutice. Deoarece conţine proteine, lipide, calciu, fosfor, iod, aluminiu, zinc, vitaminele B1, B2 şi C.
Acest conţinut îl recomandă în cazurile de astenie, de anemie şi de convalescenţă. Pentru toate acestea, se va urma o cură de sparanghel. "Este indicat ca acesta să fie consumat în stare crudă", menţionează Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare, de la Centrul Medical Clar Med.
Stimulează apetitul
Sparanghelul are proprietăţi diuretice, mărind considerabil diureza, cu condiţia ca persoana care îl consumă să nu aibă leziuni ale căilor urinare. Pornind de la proprietăţile diuretice, se recomandă în litiaze, cistite, nefrite, prostatite. Totodată, sparanghelul stimulează activitatea hepatică. Pentru că duce la scăderea glicemiei şi a glicozuriei, se recomandă ca adjuvant în diabet.
"Multe persoane evită folosirea sparanghelului pentru că acesta are un gust amărui. Dar tocmai gustul amărui face ca acesta să stimuleze apetitul şi să favorizeze digestia. De asemenea, acţionează ca laxativ", precizează specialistul nostru.
Mod de administrare
De efectele benefice ale sparanghelului vă puteţi bucura dacă îl consumaţi ca atare, în salate şi preparate culinare dietetice.
Decoctul din sparanghel are, în special, proprietăţi diuretice. Se prepară din 20 g de sparanghel la un litru de apă, iar această cantitate se va consuma în cursul unei zile. Siropul din sparanghel are proprietăţi sedative: se administrează câte 2 linguriţe pe zi, dimineaţa şi seara. Medicul Cristina Bălănescu recomandă, împotriva colicilor, tinctura obţinută din 20 g de plantă ce a fost macerată 10-15 zile în 100 ml de alcool. Se administrează câte 5-10 picături zilnic. Consumul sparanghelului nu este recomandat persoanelor care suferă de reumatism articular.
BENEFICII. Sparanghelul este cunoscut pentru cantitatea mare de antioxidanţi. Tocmai de aceea împiedică îmbătrânirea prematură. Este recomandat şi pentru că este uşor digerabil şi are un conţinut scăzut de calorii (100 g de sparanghel, 23 kcal). Acesta conţine şi acid folic, recomandat femeilor în perioada de sarcină, dar şi persoanelor care acuză oboseală sau sunt suferinde de boli de inimă.
Citește pe Antena3.ro