x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Spirulina, ideala pentru anemici

Spirulina, ideala pentru anemici

15 Apr 2006   •   00:00

Spirulina este o alga marina care se gaseste de peste 1.000 de ani in dieta asiaticilor. La noi, spirulina este recomandata ca supliment nutritiv in cazul anemiilor cu deficit de fier.

Dr. Cristina Pavel ne explica de ce spirulina are proprietati antianemice: "Spirulina este hrana ideala pentru anemici. Aceasta proprietate a algei se datoreaza continutului ridicat de proteine de buna calitate – peste 50%. Spirulina contine toti cei 18 aminoacizi necesari pentru buna functionare a organismului. De aceea, persoanele care au un organism slabit sau care asimileaza mai greu hrana pot lua spirulina datorita proprietatii de a fi usor digerata si absorbita de organism". 10-15 grame de spirulina pot acoperi necesarul zilnic de proteine, inlocuind in mare parte proteinele animale. De asemenea, spirulina exceleaza prin vitaminele din grupul B (B1, B2, B5, B6 B9, B12), care contribuie la prevenirea anemiei prin fixarea fierului in organism.

STIMULEAZA CRESTEREA

In acelasi timp, spirulina contine numai 5% grasimi si 0,8% colesterol. Aceasta alga este insa o sursa buna de betacaroten, fier, calciu, cupru, magneziu, zinc, fosfor, seleniu, iod. Datorita acestora, spirulina nu ar trebui sa lipseasca din dieta persoanelor care au probleme cu ficatul din cauza abuzurilor alimentare, a consumului excesiv de alcool, a medicamentelor. Suplimentele nutritive pe baza de spirulina dau rezultate bune in tratarea aterosclerozei, a bolilor de stomac si intestin gros datorita proprietatilor de detoxifiere a organismului, de imbunatatire a digestiei si a asimilarii hranei. Continutul ridicat de B-uri ii confera acestei alge proprietatea de a proteja sistemul nervos. Din acest motiv, specialistii prescriu tabletele cu spirulina persoanelor care depun efort intelectual intens, copiilor, studentilor. In cazul copiilor, spirulina stimuleaza cresterea si dezvolta memoria, iar la adulti sustine capacitatea de munca fizica si intelectuala.

ELIMINA METALELE GRELE

"S-a demonstrat ca folosirea suplimentelor nutritive pe baza de spirulina protejeaza contra radiatiilor si contribuie la eliminarea metalelor grele din organism. Administrata ca tratament adjuvant la pacientii expusi radiatiilor, spirulina creste capacitatea imunoprotectoare a organismului si diminueaza toxicitatea medicamentelor asupra corpului", precizeaza dr. Cristina Pavel, medic specialist medicina de familie, cu competenta in api-fitoterapie si homeopatie.

OMS. Doza zilnica recomandata de spirulina este de 1-3 g, arata rapoartele Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Insa, in functie de afectiune, de varsta, specialistii pot decide ca dozele de spirulina sa fie mai mari. Tabletele care contin aceasta alga se iau cu 20-30 de minute inainte de masa impreuna cu un pahar cu apa. O cura cu spirulina dureaza 20 de zile, apoi se face pauza o saptamana, dupa care cura poate fi reluata. Sunt suficiente doua-trei asemenea cure pe an. GLICEMIE. Cercetatorii japonezi au demonstrat ca spirulina joaca un rol important in scaderea glicemiei. Alga Spirulina platensis regleaza concentratia de zahar in sange, previne diabetul si obezitatea. Pe langa scaderea nivelului zaharului in sange, curele cu spirulina ajuta persoanelor supraponderale sa scape de kilogramele in plus. Suplimentele cu spirulina luate inainte de masa scad pofta de mancare. In acest fel, supraponderalii vor manca mai putin fara a se simti flamanzi.

×
Subiecte în articol: spirulina terapii complementare