x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Stimulente imunitare naturale

Stimulente imunitare naturale

de Gina Matei    |    14 Sep 2010   •   00:00
Stimulente imunitare naturale
Sursa foto: /THINKSTOCK

Cea mai simplă soluţie pentru a evita îmbolnăvirea este menţinerea în formă, pentru a avea astfel o apărare imunitară suficient de puternică pentru a împiedica trecerea virusurilor şi a bacteriilor. Aşadar, ce îţi rămâne de făcut este să îţi întăreşti organismul. Mai exact, să îl pregăteşti pentru schimbările climatice.

ECHINACEA
Pe primul loc în topul plantelor capabile să întărească sistemul imunitar este echinacea. Această plantă este utilizată din timpuri străvechi de indienii din America de Nord. Echinacea se foloseşte sub formă de tinctură sau de macerat. Doza zilnică recomandată pentru adulţi este de 900 mg/zi (300 mg administrate de trei ori pe zi). Copiii cu vârste între 6 şi 13 ani pot lua 400 mg/zi. În cazul în care se doreşte administrarea acestor produse copiilor sub 6 ani este indicat să apelaţi la sfatul medicului pediatru. Atenţie! Perioada de administrare nu trebuie să depăşească 14 zile.

MĂCEŞE SUB ORICE FORMĂ
Pe cartea de vizită a măceşelor scrie vitamina C, ideală pentru un sistem imunitar puternic. Sunt nişte bace, de culoare roşu aprins când sunt în plină maturitate, în care se află nişte seminţe tari, învelite într-o pulpă suculentă, acidă şi cu gust plăcut. În comerţ se găseşte sub formă uscată, sub numele de "ceai de măceşe". Însă, în cazul în care aveţi cantităţi mari din acest fruct, le puteţi consuma sub formă de pastă, gem, jeleu sau dulceaţă. Indiferent de modul de administrare, rezultatul este acelaşi: întărirea sistemului imunitar.

FRUCTE DE CĂTINĂ
O altă sursă mai bogată în vitamina C decât măceşele o reprezintă fructele de cătină, din care putem găsi preparate sub formă de suc. Cătina este utilă pentru întărirea organismului, prevenirea răcelilor şi pentru stimularea apetitului. Din păcate, atât măceşele, cât şi cătina au un inconvenient: luate în cantitate mare pot produce constipaţie, deoarece conţin o cantitate considerabilă de tanin şi alte substanţe astringente.

SALATE CU VERDEŢURI
Vitamina C este un puternic stimulent pentru organism. Aşadar, nu evitaţi să consumaţi verdeţurile bogate în vitamina C, mai ales în salate. Dintre acestea eficiente sunt: măcrişul mare, măcrişul iepurelui şi năsturelul.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă