x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Strugurii ne fac mai sprinţari

Strugurii ne fac mai sprinţari

de Magda Marincovici    |    21 Aug 2012   •   16:21
Strugurii ne fac mai sprinţari

Fructele rosii si vinul rosu imbunatatesc mobilitatea varstnicilor si previn fracturile
Un compus din samburii de struguri si unele fructe rosii amelioreaza capacitatea de miscare si echilibrulor persoanelor in varsta, prevenind astfel consecintele severe ale fracturilor provocate prin cadere, demonstreaza un stduiu prezentat la o recenta intalnire a American Chemical Society.

Este vorb de resveratrolul, substanta din familia polifenolilor, prezenta in struguri, inclusiv in vinul rosu si fructele rosii. Cea mai mare cantitate de resveratrol se concentreaza in samburii de struguri. Studiile arata ca resveratrolul are capacitatea de a lupta eficient contra unor infectii provocate de ciuperci, a unor forme de cancer, previne boli cardiovasculare si inflamatii. Echipa de cercetatori coordonata de Jane Cavanaugh de la Universitatea din Pittsburgh a studiat efectele acestui antioxidant asupra echilibrului si mobilitatii. Pentru demonstratie, alimentatia rozatoarelor pentru o perioada de opt saptamani a fost imbogatita cu aceasta substanta. Capacitatea motrice a rozatoarelor a fost evaluata periodic, prin testarea echilibrului pe un balansoar. La inceputul experimentelor, rozatoarele mai batrane au facut fata cu greu acestor exercitii, comparativ cu rozatoarele tinere. Dar incepand cu a patra saptamana, "batranele rozatoare au inceput sa se miste mai usor, reusind sa se compare cu semenele tinere. Explicatia consta in actiunea resveratrolului care are proprietatea de a reduce efectele negative ale radicalilor liberi asupra unor neuroni.

Cercetatorii americani spun ca in privinta efectelor asupra capacitatii motrice a oamenilor sunt necesare studii suplimentare, in conditiile in care exista un inconvenient major: aceasta substanta este greu absorbita de organism. Pentru a profita de beneficiile resveratrolului o persoana care are 68 de kilograme ar trebui sa bea aproximativ 700 de pahare de vin rosu de 12 cl zilnic... Motiv pentru care cercetarile se indreapta spre compusi chimici care "mimeaza' efectele resveratrolului. Porivit OMS, milioane de persoane peste 65 de ani sunt victime ale caderilor cauzate din deficit de echilibru si mobilitate, scaderea acuitatii vizuale, osteoporoza, probleme cardiace. Fracturile afecteaza sever calitatea vietii, pot fi chiar cauzatoare de decese.

×