Riscurile cauzate de pesticidele din alimente s-ar putea reduce cu 97% prin conversia la producţie ecologică a celor peste 3,2 milioane de hectare de teren agricol din SUA, se estimează într-un raport întocmit de Organic Center.
Riscurile cauzate de pesticidele din alimente s-ar putea reduce cu 97% prin conversia la producţie ecologică a celor peste 3,2 milioane de hectare de teren agricol din SUA, se estimează într-un raport întocmit de Organic Center. Aceasta este prima estimare cantitativă a gradului de reducere a riscurilor asociate pesticidelor din alimente prin trecerea la agricultura bio. Organic Center estimează că cele mai mari riscuri de intoxicare cu pesticide apar în cazul legumelor şi fructelor produse în gospodăriile populaţiei.
Procentul de 97% de reducere a riscurilor poate fi atins doar dacă simultan cu conversia culturilor domestice la agricultură ecologică populaţia va alege să consume doar produse importate care sînt certificate ecologic. Reducerea riscului consumului de alimente tratate cu pesticide este foarte importantă, susţine pediatrul Alan Green, preşedintele Organic Center. “Studii recente au stabilit o legătură puternică între expunerea la pesticide şi subdezvoltarea copiilor, creşterea numărului de naşteri înainte de termen, anormalităţi în dezvoltarea creierului şi a sistemului nervos, diabet sau cancer. Toţi americanii sînt supuşi acestor riscuri, inclusiv bebeluşii şi copiii, prin intermediul alimentelor şi al apei potabile”, spune Green. Majoritatea oamenilor sînt expuşi zilnic la 13 reziduuri de pesticide prin intermediul laptelui, fructelor, legumelor sau apei potabile pe care le consumă. Cele mai contaminate sînt coacăzele, căpşunile, nectarinele, piersicile, perele, mazărea verde şi cartofii, toate produse convenţional.
Citește pe Antena3.ro