O cuprinzătoare trecere în revistă a rezultatelor a 97 de studii comparative publicate începând din 1980 arată că în fructele, legumele şi grânele bio substanţele nutritive se regăsesc în cantităţi mai mari.
O cuprinzătoare trecere în revistă a rezultatelor a 97 de studii comparative publicate începând din 1980 arată că în fructele, legumele şi grânele bio substanţele nutritive se regăsesc în cantităţi mai mari.
Această analiză a fost realizată şi publicată de specialiştii americani de la Centrul Organic, sub titulatura de “State of Science Review: Nutritional Superiority of Organic Foods”, relatează site-ul Natural Newswire. Echipa de cercetători a trecut în revistă modelul de cercetare şi metodele analitice folosite în cele 97 de studii comparative şi lucrări ştiinţifice apărute din 1980. Rezultatul? În respectivele lucrări sunt prezentate 191 de perechi identice de produse bio şi convenţionale analizate din punct de vedere al conţinutului de antioxidanţi, vitamine şi minerale.
REZULTATE. Legumele, fructele şi cerealele organice s-au dovedit mai bogate în substanţe hrănitoare în cazul a 119 astfel de perechi, adică în 62% din cazuri. Comparativ, produsul convenţional s-a dovedit mai bogat în substanţe nutritive în doar 36% din cazuri, iar în 2% din cazuri nu s-au observat diferenţe.
“Am analizat foarte atent numeroase comparaţii atât între nivelurile de nutrienţi, cât şi cu privire la activitatea biologică a antioxidanţilor din produsele convenţionale şi organice în ultimii cinci ani. Nu numai că am identificat un trend general în favoarea alimentelor organice din punct de vedere al conţinutului de nutrienţi, dar există şi dovezi că nutrienţii sunt adesea prezenţi în mâncarea organică în mai multe forme biologic active”, a declarat doctorul Neal Davies, profesor la Şcoala de Farmacologie a Universităţii din Washington şi coautor al cercetării, citat de Natural Newswire.