Agricultorii eco mai au timp până la 12 decembrie să depună cereri pentru subvenţiile acordate de stat pentru acest sector.
Apicultorii eco beneficiază de o subvenţie de 75 de lei pentru fiecare familie de albine
Fermierii certificaţi eco, dar şi cei aflaţi în perioada de conversie de la agricultura convenţională la cea bio, fără chimicale, mai au timp până la sfârşitul săptămânii viitoare să depună cereri pentru subvenţii. Data-limită de depunere a cererilor este vineri, 12 decembrie. Sprijinul financiar va fi achitat începând cu 1 ianuarie 2009,
într-o singură tranşă.
VALOAREA SPRIJINULUI
Prin Hotărârea de Guvern 1195 din 24 septembrie 2008, agricultorii eco aflaţi în conversie pot beneficia de un sprijin de la buget de 425 lei/hectar pentru culturile vegetale, păşuni şi fâneţe permanente şi 700 lei/hectar pentru viţă-de-vie şi livezi. Sprijinul se acordă pe o suprafaţă de maximum 20 de hectare, pentru fiecare producător. De asemenea, toţi fermierii înregistraţi în sistemul eco pot beneficia de susţinerea de la buget a 50% din contravaloarea taxei de inspecţie şi certificare pe care o plătesc, cu precizarea că sprijinul maxim acordat este de 900 de lei. Hotărârea prevede un sprijin şi pentru apicultori: 75 de lei/familia de albine certificată ecologic, până la maximum 50 de familii de albine, pentru fiecare producător. Pentru a beneficia de subvenţii, agricultorii trebuie să aibă în folosinţă suprafeţe de cel puţin 0,25 ha, să fie înregistraţi la Ministerul Agriculturii ca producători ecologici, să aibă contract cu un organism de inspecţie şi certificare agreat şi să nu fie datornici la bugetul de stat sau la bugetele locale.
BANI MAI PUŢINI
Subvenţiile acordate de stat pentru sectorul eco vin să îndrepte întrucâtva "paguba" pricinuită sectorului de scoaterea plăţilor de agro-mediu şi de menţinere a producţiei bio din Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR). Concret, este vorba despre sprijinul direct (un fel de plăţi directe la hectar), din fonduri europene, destinat agricultorilor şi crescătorilor de animale aflaţi în perioada de conversie – de la modul convenţional de producţie la cel ecologic –, dar şi de plăţi directe compensatorii pentru cei care au deja certificare bio.
Vestea bună pentru agricultorii bio este că aceste plăţi de agro-mediu şi de menţinere a producţiei bio ar putea fi reintroduse în PNDR. Comisia Europeană ar fi în principiu de acord cu acest lucru, a declarat recent Michael Mann, purtătorul de cuvânt al comisarului pentru Agricultură. "Guvernul României doreşte includerea agriculturii ecologice în programul de dezvoltare rurală cofinanţat cu 75% din bugetul UE. Noi am spus că în principiu suntem de acord, aşteptăm propunerile concrete şi apoi vom vedea cum putem ajuta", a declarat Mann.
Citește pe Antena3.ro