x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Sucul de sfeclă, hepatoprotector

Sucul de sfeclă, hepatoprotector

de Georgeta Licsandru    |    09 Sep 2008   •   00:00

Aveţi o dietă bogată în grăsimi de origine animală, iar ficatul nu funcţionează cum trebuie? Faceţi o cură cu suc de sfeclă roşie – aceasta este recomandarea dr Cristina Pavel, medic specialist medicină de familie cu competenţe în apifitoterapie şi homeopatie.



Aveţi o dietă bogată în grăsimi de origine animală, iar ficatul nu funcţionează cum trebuie? Faceţi o cură cu suc de sfeclă roşie – aceasta este recomandarea dr Cristina Pavel, medic specialist medicină de familie cu competenţe în apifitoterapie şi homeopatie.  Sucul de sfeclă roşie îmbunătăţeşte funcţia de detoxifiere a ficatului. În timpul curei trebuie să renunţăm la alimentele prăjite, mezelurile, afumăturile, grăsimile hidrogenate şi parţial hidrogenate, produsele de pati­serie, ciocolata, băuturile alcoolice.  


Cură de trei săptămîni

“O cură cu suc de sfeclă roşie durează trei săptămîni. În această perioadă se beau unul-două pahare cu suc pe zi, între mese. Sucul ajută ficatul să elimine substanţele periculoase pe care le ingerăm o dată cu alimentele. Este posibil ca unor persoane să nu le placă sucul de sfeclă ca atare. În asemenea cazuri, pentru îmbunătăţirea gustului, sucul poate fi diluat cu apă sau amestecat cu alte sucuri de legume sau de fructe: lămîie, măr, morcov, castravete”, ne sfătuieşte dr Cristina Pavel. Specialistul nostru ne atrage atenţia să nu bem mai mult de două pahare cu suc de sfeclă pe zi, pentru că pot apărea ameţeli, greţuri, stări de vomă.  


Vitamine

Nu numai sucul de sfeclă are efect hepatoprotector, ci şi sfecla roşie sub formă de salată. Pentru îmbunătăţirea funcţiei hepatice, bolnavii de ficat pot mînca dimineaţa pe stomacul gol cîte  100-150 g salată de sfeclă. În acelaşi timp, sfecla este un bun diuretic, are proprietăţi tonifiante, re­mineralizante. Sucul sau salata de sfeclă roşie este un tonic general al organismului în cazul suprasoli­citărilor nervoase sau stresului. Aceste proprietăţi se datorează vitaminelor A, C, B1, B5, B6, E, acidului folic, fierului, calciului, magneziului, zincului. Datorită vitaminelor şi mineralelor, sfecla roşie stimulează imunitatea. De asemenea, conţinutul de calciu, fier, potasiu recomandă sfecla roşie în convalescenţe, în răceli, gripe, anemii.  Dr Cristina Pavel ne spune că putem da o linguriţă cu suc de sfeclă şi copiilor, pentru stimularea poftei de mîncare.


AFECŢIUNI. Sfecla roşie a fost considerată un aliment-medicament încă din anul 3500 î.Hr. Şi atunci, ca şi acum, erau folosite în scop terapeutic atît frunzele, cît şi rădăcinile. În afara bolilor hepatice, sfecla este recomandată persoanelor cu proble­me cardiace. S-a demonstrat că sucul de sfeclă roşie menţine elasticitatea vaselor sangvine, previne depunerile de colesterol pe vasele sangvine şi contribuie la menţinerea tensiunii arteriale în limite normale.   

×
Subiecte în articol: roşie sucul sfecla terapii complementare