x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Sunatoare impotriva nevralgiilor

Sunatoare impotriva nevralgiilor

16 Mar 2006   •   00:00

Diagnostic: nevralgie. Tratament? Alopat si naturist. In ceea ce priveste tratarea nevralgiilor, fitoterapia joaca un rol adjuvant. Plante cu actiune analgezica si care reduc intensitatea nevralgiei sunt sunatoarea, musetelul, lumanarica.

Comprese locale

"Florile de sunatoare se folosesc sub forma de infuzie. Cu acestea se fac comprese sau bai locale din 30 de grame de sunatoare la un litru de apa. Sunatoarea este indicata in special in nevralgiile intercostale", spune dr. Gabriela Papazian-Urdareanu, medic primar, specialist in fitoterapie, acupunctura si homeopatie, de la Centrul National de Acupunctura si Homeopatie. Se mai recomanda decoctul din radacina de tataneasa, 4-5 linguri cu planta la o cana cu apa. Compresele se aplica o data, de doua ori pe zi. Cateva picaturi de ulei esential de ienupar, dizolvate in alcool sau in ulei vegetal (de masline, floarea-soarelui), sunt recomandate in caz de nevralgie insotita de spasm. In nevralgiile faciale, uleiul de ienupar trebuie folosit in cantitati mici, 1-2 picaturi, caci el poate deveni iritant, atrage atentia dr. Gabriela Papazian-Urdareanu. In schimb, se poate intrebuinta pedicuta uscata, care se pune intr-un saculet de panza. Planta se incalzeste si se aplica pe fata.

Uz intern si extern

Florile de musetel, lumanarica, coada-soricelului, cimbru uscat, amestecate in parti egale, se folosesc pentru uz intern, dar si extern. "Din doua lingurite cu amestec de plante la o cana cu apa se face o infuzie, din care se beau trei-patru cescute pe zi. Infuzia va fi indulcita cu miere si i se va adauga lamaie. Atunci cand nevralgia este asociata cu spasm se adauga si frunze de urzica", este de parere dr. Gabriela Papazian-Urdareanu. Infuzia calduta poate servi si la efectuarea unui masaj local. Iar cu o lingurita cu bitter suedez diluat in infuzie se pot face comprese locale. Ca uz extern, amestecul se aplica pe zona respectiva, dupa ce a fost introdus intr-un saculet de panza. Masajele locale cu proprietati bune contra nevralgiilor se fac cu uleiuri aromate de levantica, brad, fenicul, menta. Si ele trebuie diluate ori in uleiuri vegetale, ori in alcool.

OBRAZ, PLEOAPE. Nevralgia este o durere acuta, provocata de iritatie sau de o leziune a unui nerv senzitiv. In functie de localizarea ei, nevralgia poate fi: faciala (la nivelul obrazului, pleoapelor, maxilarului superior), intercostala si la nivelul membrelor superioare si inferioare.

SFATUL MEDICULUI
"Contra nevralgiilor se pot folosi cu succes si acupunctura, si homeopatia, in afara de fitoterapie si de tratamentul alopat (care consta in administrarea de analgezice si antiinflamatoare, pe cale orala sau injectabila). Dar numai specialistul este cel in masura sa recomande un tratament anume, asa ca prezentarea la medic este obligatorie", afirma dr. Gabriela Papazian-Urdareanu, medic primar, specialist in fitoterapie, acupunctura si homeopatie, de la Centrul National de Acupunctura si Homeopatie.
×
Subiecte în articol: terapii complementare