x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Sunătoarea, în topul plantelor antistres

Sunătoarea, în topul plantelor antistres

de Gina Matei    |    02 Mar 2010   •   00:00
Sunătoarea, în topul plantelor antistres
Sursa foto: /Thinkstock

Stresat? Vă puteţi relaxa simplu: cu un ceai. Potrivit Cristinei Bălănescu, medic primar medicină generală cu competenţă în terapii complementare, de la Centrul Medical Clar Med, ceaiurile de sunătoare, conuri de hamei, valeriană, păducel, pasifloră, muşeţel redau starea de linişte atât de mult dorită.

ŞASE PLANTE
În topul plantelor cu rol antistres se situează sunătoarea. Specialistul nostru o recomandă sub formă de infuzie: o lingură de plantă la o cană cu apă. Dacă gustul amărui vă deranjează, puteţi să îndulciţi ceaiul cu miere. Copiilor le sunt recomandate două căni de infuzie zilnică, iar adulţilor şi vârstnicilor câte trei căni.

Sunătoarea este urmată îndeaproape de păducel. Din această plantă se prepară o infuzie, precizează doctor Cristina Bălănescu. Această plantă are efect vasodilator şi scade tensiunea arterială, fiind ideală în cazurile în care starea de stres, de nervozitate este însoţită de palpitaţii.

Însă, cu siguranţă, cel mai cunoscut remediu antistres rămâne ceaiul de tei. Eficientă este şi levănţica. "Aceasta este recomandată numai adulţilor şi vârstnicilor, sub formă de infuzie, cu o linguriţă de plantă la o cană cu apă", atrage atenţia specialistul nostru.

Rol antistres are şi pasiflora. Aceasta se poate administra sub formă de infuzie, decoct sau tinctură. Pentru că dă somnolenţă, se va consuma întotdeauna seara.

De stres vă scapă şi conurile de hamei. Din acestea se pregăteşte o infuzie. Însă aceasta nu se infuzează mai mult de 1-2 minute. În cazul în care se infuzează mai mult decât este prevăzut, capătă un rol uşor halucinogen.

ALTE SOLUŢII
În volumul "Cum să trăim mai mult şi mai bine", apărut la Editura Academiei Române, profesorul doctor Dan Cheţa aminteşte câteva soluţii pentru a face faţă stresului. Unele dintre acestea sunt chiar uşor de pus în practică: o alimentaţie sănătoasă şi echilibrată, odihnă suficientă, exerciţii fizice periodice. Pentru a reduce incidenţa complicaţiilor stresului se poate face apel şi la terapiile comportamentale, abandonarea fumatului şi reducerea greutăţii.

BĂI CU ULEIURI ESENŢIALE
O stare de relaxare prelungită este posibilă, iar soluţia vă este la îndemână. Ce trebuie să faceţi? O baie cu apă fierbinte în care să adăugaţi infuzii sau câteva picături de uleiuri esenţiale de tei, maghiran sau rozmarin. Teiul este recunoscut pentru efectele sale extraordinare ca sedativ. Aşadar, după baie veţi avea parte de un somn odihnitor. Maghiranul şi rozmarinul detensionează organismul.

Mai au efect antistres:
n) ceaiul verde
n) afinele
n) cerealele
n) legumele
n) laptele
n) peştele

×
Subiecte în articol: terapii complementare