x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Tătăneasa dezinfectează gingiile

Tătăneasa dezinfectează gingiile

de Gina Matei    |    19 Oct 2010   •   00:00
Tătăneasa dezinfectează gingiile

În uz extern, rădăcina de tătăneasă este eficientă în afecţiunile varicoase, în durerile articulare (artrite, reumatism, discopatii, entorse). La nivelul pielii, ajută la cicatrizarea rănilor. Specialistul nostru recomandă ca în toate aceste situaţii planta să fie administrată sub formă de unguent şi de tinctură, preparate ce pot fi achiziţionate de la magazinele plafar.

Şi ulcerul varicos poate fi tratat, pe lângă tratamentul prescris de către medic, cu ajutorul acestei plante. Astfel, doctor Cristina Bălănescu recomandă două-trei ceaiuri pe zi, făcute din 20 de grame de plantă mărunţită şi uscată, opărită cu 250 de ml de apă. Infuzia se poate folosi şi pentru  com­prese locale pe suprafeţele ulceroase. Compresele se vor aplica de două ori pe zi.

DECOCTUL VINE DE HAC HEMOROIZILOR
Pentru decoct se fierbe o lingură de rădăcină în 150 ml de apă, timp de 15 minute, după care se lasă la răcit. Specialistul nostru recomandă băile de şezut cu acest decoct pentru combaterea hemoroizilor. Cantităţile necesare pentru realizarea decoctului: la 4 litri de apă se folo­sesc 8 linguri de rădăcină de tătăneasă.

TINCTURA DE ACASĂ
Tinctura de tătăneasă se poate prepara şi acasă. Se taie mărunt rădăcinile acestei plante şi apoi se introduc într-o sticlă fără a fi îndesate. Peste ele se toarnă rachiu de secară sau de fructe, rachiul trebuie să acopere rădăcinile şi se lasă două săptămâni la soare, într-un alt loc luminos sau la o altă sursă de căldură. Specialistul nostru recomandă utilizarea tincturii în tratarea contuziilor, artrozei, artritei, degenerescenţei articulare.

COMBATE TUSEA
În cazul în care ai bronşită şi tusea nu îţi dă pace, specialistul nostru te sfătuieşte să îţi prepari un decoct din tătăneasă. Pentru un efect sporit, planta se poate amesteca cu roiniţă şi cu coada calului, câte 40 g din fiecare plantă.

INFUZIE. Amestecul de nalbă mare, levănţică, tătăneasă şi cerenţel, preparat sub formă de infuzie, poate dezinfecta şi calma gingiile. Se amestecă 20 g din fiecare plantă. Se pune o lingură din acest amestec de plante într-o cană cu apă clocotită. Se face zilnic gargară, dar se pot face şi spălături locale, de trei ori pe zi.

×
Subiecte în articol: terapii complementare